12 χρόνια χωρίς τον Νίκο Γκιουλέκα.... Ο τελευταίος των μεγάλων μουσικών. Το βιολί του σίγησε στις 28 Αυγούστου 2010



Ήταν φορέας βαρέως μουσικού ονόματος ο Νίκος Γκιουλέκας. Η οικογένεια των Γκιουλεκέων ήταν γνωστή μουσική οικογένεια από τον προ προηγούμενο αιώνα. Ξεκίνησε από την Μπράζα της Ηπείρου, το σημερινό Δίστρατο από όπου μετακινήθηκε ο παππούς Γκιουλέκας επί τουρκοκρατίας στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στο Κηπουριό, εξαιτίας του φόνου ενός τούρκου από τον παππού Κουλούσιο Γκιουλέκα .
Στο Κηπουριό λοιπόν, το 1925 γεννήθηκε ο Νίκος, ο μεγαλύτερος αδελφός άλλων επτά αδελφών, τεσσάρων αγοριών που έγιναν όλοι τους μουσικοί και τριών κοριτσιών.




Ο Θωμάς έζησε όλη του τη ζωή στο Κηπουριό παίζοντας βιολί. Ο Σπύρος όργωσε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παίζοντας επίσης βιολί, με μόνιμη κατοικία τη Θεσσαλονίκη. Άριστος βιολιστής, ισάξιος του Νίκου. Ο Πέτρος άριστος Κλαριντζής έδρασε μουσικά κυρίως στη Θεσσαλία αλλά και αλλού σε ,όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μήτρος έζησε όλη του τη ζωή στην πόλη των Γρεβενών τραγουδώντας και παίζοντας λαούτο κυρίως στην κομπανία του αδελφού του Νίκου Γκιουλέκα. Η Γεωργία η Σταυρούλα και η Ολυμπία ζουν στη πόλη των Γρεβενών.

Ο Νίκος Γκιουλέκας παντρεύτηκε την Βάϊα Αντωνίου σε ηλικία 22 ετών. Το ζεύγος απέκτησε τρία κορίτσια, τη Βασιλική, τη Παναγιώτα την Άννα και ένα αγόρι το Σούλη. Η Βασιλική και η ΄Αννα ζουν στη Γερμανία. Η Βασιλική διέπρεψε ως Βάσω Χαλκιά, τραγουδώντας λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι .Ο γιός της Θόδωρος Χαλκιας σπούδασε μουσική στη Γερμανία.


Η Παναγιώτα ζει στην Αυστραλία. Ο Σούλης ζει στα Γρεβενά παίζοντας λαούτο και κιθάρα. Ο Νίκος Γκιουλέκας ήταν παππούς επτά εγγονών και επτά δισέγγονων.
Στο βίντεο: Βιολί, Νίκος Γκιουλέκας, τραγούδι Θανάσης Παπαργύρης και χορό...ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Ρίγγος. Και οι τρεις στη γειτονία των αγγέλων...



Έπαιζε βιολί από μικρό παιδί 11 χρονών μαζί με τον πατέρα του τον περιβόητο Σούλη Γκιουλέκα. Όσο ο μικρός Νίκος μεγάλωνε τόσο το ταλέντο του γινόταν εμφανές και αναμφισβήτητο. Σύντομα καθιερώθηκε ως ο καλλίτερος όλων μέσα στα Γρεβενά και όχι μόνον, με καθολική αποδοχή. Το ρεπερτόριό του , πέρα από τη Γρεβενιώτικη δημοτική μουσική, περιελάμβανε όλα τα είδη της δημοτικής, της ποντιακής και της λαϊκής μουσικής μέχρι και τα λεγόμενα ευρωπαϊκά (βαλς, τανγκό,πόλκα, κλπ).
Ήταν βιρτουόζος του βιολιού, αριστοτέχνης, δεξιοτέχνης. Είχε χάρισμα, θεία ευλογία, απαράμιλλη τέχνη στο βιολί. Ήταν ο πρώτος, ο άριστος, ο ανεπανάληπτος. Άρχοντας στη συμπεριφορά, αρχοντικός στην εμφάνιση, πάντα καλοντυμένος, κομψός,ευπαρουσίαστος.

Με το χαμόγελο στα χείλη, ευγενικός ποτέ και κανέναν δε χαλούσε χατίρι.

Πάντα ευδιάθετος, ακούραστος, ανθεκτικός στη δουλειά και στο ξενύχτι για μερόνυχτα, όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν,όπως π.χ. οι γάμοι και τα γλέντια του παλιού καιρού. Ήταν έντονα κοινωνικός με ατέλειωτες γνωριμίες τόσο μέσα στο νομό Γρεβενών όσο και έξω από αυτόν.

Πληροφορίες από τον αείμνηστο νομάρχη Γρεβενών Δημήτρη Ρίγγο.


Θανάσης Τέγος





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια