Από ποια ηλικία επιτρέπονται τα γυαλιά ηλίου; Xάρης Κάτανας Οπτικός-ΟπτομέτρηςΠολλές φορές αναρωτιόμαστε αν το μωρό μας εκτός από το καπέλο και τη σκιά, χρειάζεται και μια έξτρα προστασία για τα μάτια του από τον ήλιο. Από ποια ηλικία όμως επιτρέπεται να φορέσουν τα παιδιά γυαλιά ηλίου;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο κατώτερο όριο από το οποίο και μετά να επιτρέπεται η χρήση των γυαλιών ηλίου. Έτσι κι αλλιώς κάτω από την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο.
Από την ηλικία των 6-12 μηνών όπου τα βρέφη μπορούν να εκτεθούν περισσότερο στον ήλιο μπορούν να αρχίσουν να φορούν γυαλιά ηλίου.
Το πρόβλημα στα παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και 2 ετών είναι ότι δεν δέχονται εύκολα να φοράνε γυαλιά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να μας μιμηθούν. Επομένως η απάντηση είναι ότι ένα παιδί ξεκινά να φοράει γυαλιά ηλίου, όποτε μπορεί το ίδιο να τα κρατήσει στα μάτια του.
Η ηλικία αυτή διαφέρει από παιδί σε παιδί, καθώς άλλα παιδιά φορούν με ευχαρίστηση γυαλιά ηλίου από ενός έτους ή και μικρότερα, ενώ άλλα δεν τα ανέχονται ακόμα και στα τρία ή τέσσερά τους χρόνια.
Ποια γυαλιά ηλίου να προτιμήσω για το μωρό μου;
Πρώτα από όλα και πριν αγοράσετε παιδικά γυαλιά ηλίου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Οπτομέτρη-Οπτικό σας. Συνήθως πριν από το πρώτο έτος ενός μωρού, οι γιατροί δεν επιτρέπουν τα γυαλιά ηλίου και αυτό γιατί η όραση τους μέχρι εκείνους τους μήνες δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Η αλήθεια είναι πως ένα καπέλο και αντηλιακή κρέμα είναι αρκετά για να προστατέψετε το παιδί σας από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν τα παιδικά γυαλιά ηλίου;
Πρώτα από όλα γυαλιά ήλιου αγοράζουμε μόνο από ένα νόμιμο κατάστημα Οπτικών. Προσοχή γιατί δυστυχώς υπάρχουν και παράνομα, η άδεια του κάθε καταστήματος και του Οπτικού-Οπτομέτρη πάντα είναι σε προβλεβλημένο σημείο σε κάθε κατάστημα.
Τα γυαλιά ηλίου των παιδιών θα πρέπει να δεσμεύουν 100 % και των δύο τύπων υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB. Η ικανότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το χρώμα των φακών.
Επίσης η εφαρμογή είναι ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε,καθώς τα γυαλιά δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά και να μην ακουμπούν τις βλεφαρίδες ή τα μάτια του γιατί θα ενοχλούν το παιδί σας και δε θα θέλει να τα φορέσει.
Διαλέξτε κάποιον σκελετό που εφαρμόζει καλά και είναι ελαφρύς.
Για την καλύτερη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την προστασία από τη σκόνη και άλλα σκουπίδια, ένας άθραυστος μαλακός σκελετός, που εφαρμόζει καλά, είναι η καλύτερη επιλογή για τα γυαλιά ηλίου των παιδιών. Να εφαρμόζει άνετα στη μύτη και πίσω από τα αυτιά και να υπάρχει καλή κάλυψη της περιοφθαλμικής περιοχής (γύρω από το μάτι).
Προτιμήστε εύκαμπτο και μαλακό σκελετό με ελαστικούς βραχίονες. Ψάξτε για γυαλιά ηλίου που έχουν ελαστικούς σκελετούς, κατασκευασμένους από καουτσούκ, για να αποφευχθεί το σπάσιμο και πιθανός τραυματισμός των ματιών ή του προσώπου.
Κάτανας Χάρης
Οπτικός-Οπτομέτρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια