Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Βοϊου- Περίπου 150 στρ καπνού καταστράφηκαν ολοσχερώς από το χαλάζι στο χωριό Τραπεζίτσα

 

Το απόγευμα της Πέμπτη 28.7.2022 σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε γεωργικές καλλιέργειες στην περιοχή μας. Περίπου 150 στρ καπνού καταστράφηκαν ολοσχερώς στο χωριό Τραπεζίτσα, ενώ άλλα τόσα περίπου στρέμματα, κηπευτικά και κόκκινές πιπεριές υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές στο χωρίο Καλονέρι.

Οι συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμη δοκιμασία, αφού βλέπουν ακόμη μια χρονιά να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα με μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να καταστρέφεται.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει και πολύ περισσότερα την φετινή χρονιά, λόγω των ανατιμήσεων σε λιπάσματα, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, μεγαλώνει η απόγνωση αφού πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης σε μια περιοχή που είναι ήδη χτυπημένη σκληρά όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ.

Απαιτούμε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. Φοβόμαστε ότι η υποστελέχωση του υποκαταστήματος της Κοζάνης του ΕΛΓΑ θα μεγαλώσει το πρόβλημα.

Να σημειωθεί πως όλες οι καλλιέργειες ήταν στα φόρτε της παραγωγής και της συγκομιδής, όποια καθυστέρηση στην καταγραφή δεν θα φανερώσει το μέγεθος της ζημιάς.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βοίου διεκδικεί για τους συνάδελφους αγρότες:

Α. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών.

Β. Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Γ. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ Κοζάνης με μόνιμο προσωπικό, απαραίτητο για να δίνουν λύσεις δίκαια και έγκαιρα.

Δ. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες τουλάχιστον μέχρι να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τις ζημιές.Βόϊο 29.7.2022

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια