Ο προφητικός Νίκος Πουλαντζάς. Διαμαντή Θ. Βαχτσιαβάνου



Ο Ν. Πουλαντζάς προφητικά και από τα βάθη του χρόνου, είχε επισημάνει τα χαρακτηριστικά των δεινών που έρχονται. Είχε επισημάνει με ακρίβεια και τους κουβαλητές-εκφραστές αυτών των δεινών!

Είχε μιλήσει για τη νεοφιλελεύθερη εποχή, μέσα από την οποία οι μηχανισμοί θα επιχειρούσαν την περιστολή των «κοινωνικών λειτουργιών» του κράτους πρόνοιας και το πέρασμα όλων αυτών με σημαντικές αλλαγές, από την προπαγάνδα των ΜΜΕ!

Είχε προβλέψει την καθίζηση της δημόσιας εκπαίδευσης και το πέρασμα της διαφώτισης των μαζών από τα ΜΜΕ. Τη μετατροπή δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων σε βίδες της μηχανής του συστήματος!

Ο ρόλος των ΜΜΕ σε συνάρτηση με την απόλυτη επικράτηση του συστήματος και των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι το κομβικό σημείο που συντηρεί και στηρίζει την κρίση!

Όλα αυτά βρίσκονται στη βάση μιας κρίσης και μιας παρακμής των πολιτικών κομμάτων. Αν υπάρχουν πλέον κόμματα, που υπηρετούν το Έθνος και το λαό. Για να θυμηθούμε το νομοθέτη Σόλωνα που έλεγε: «Μια πόλη διοικείται καλύτερα, όταν σε αυτήν οι ενάρετοι συμβαίνει να τιμώνται και οι κακοί να τιμωρούνται»! Είδαμε κάτι τέτοιο; Αφού δεν το είδαμε, γιατί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο; Μήπως το σαθρό πολιτικό σύστημα επιβιώνει με το ψέμα και το φόβο; Όσα δεν μπορούν να τα περάσουν οι πολιτικοί με δικά τους λόγια, έρχονται επικουρικά τα ΜΜΕ για να πείσουν με το φόβο!

Για να θυμηθούμε τι είπε ο Θουκυδίδης για το φόβο: «Ο καλός πολιτικός πρέπει να φαίνεται ότι ομιλεί σωστά, όχι εκφοβίζοντας αυτούς που θα του φέρουν αντίρρηση, αλλά με τον πειστικό του λόγο και από θέση ισότιμη».

Πρέπει ο πολιτικός να στηρίζει λόγο και πράξεις στις αξίες, στην ιστορία, στη γλώσσα, στα ιερά και τόσα άλλα, αλλά και ο ψηφοφόρος να κρίνει και να ξεχωρίζει το ψέμα και τον ψεύτη. Να γίνει πολίτης και όχι ψηφοφόρος. Μπορεί; Αν όχι… ας μην παραπονείται για ό,τι συμβαίνει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια