Ο Γιώργος Αμανατίδης στο Δρέπανο και τις καταστροφές

 Ο Γιώργος Αμανατίδης στο Δρέπανο και τις καταστροφές


Σε συνάντηση που είχε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης με κατοίκους στο Δρέπανο με αιτία τις πρόσφατες καταστροφές στις καλλιέργειες, δίνονται οι εξής προτεραιότητες:

  1. Απαιτείται άμεση και αντικειμενική αντίδραση του ΕΛΓΑ σε φαινόμενα καταστροφών στις καλλιέργειες (παγωνιά, χαλαζόπτωση, πλημμύρες). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί με το αναγκαίο σε αριθμό και σε γνωστικό αντικείμενο προσωπικό.

(Ήδη ο ΕΛΓΑ αποφάσισε τη στελέχωση του καταστήματος στη Δυτική Μακεδονία με επιπλέον 35 άτομα).

  1. Απαιτείται η εξασφάλιση από τον ΕΛΓΑ των αναγκαίων μεταφορικών μέσων για το προσωπικό του.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εφόσον χρησιμοποιούν ίδια μέσα των εργαζομένων, θα πρέπει να αυξηθεί η χιλιομετρική αποζημίωση λαμβάνοντας υπόψη τις ανατιμήσεις των καυσίμων.

Για το πρώτο θέμα, έθεσα τα δεδομένα και την αναγκαιότητα στον

Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ για το δεύτερο αναμένεται η αύξηση της

χιλιομετρικής αποζημίωσης.

  1. Η άμεση καταβολή προκαταβολής έναντι της διαπιστωθείσας ζημίας στις καλλιέργειες, θεωρείται αναγκαίος όρος για τη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας.

  2. Η αποζημίωση θα πρέπει να αφορά εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών ανά αγρότη και ανά περιοχή και μάλιστα με βάση τις τιμές 2022, λόγω του αυξημένου κόστους.


  1. Είχε ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο του Δρεπάνου, σε συνάντηση αμέσως μετά τα καταστροφικά φαινόμενα, ότι εφόσον διαπιστωθεί ζημία σε πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, εκτός από τις καλλιέργειες, θα διερευνήσω τη συμμετοχή και του προγράμματος Κρατικής Αρωγής.

Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους:

  • για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης για το 2022.

  • για την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Όπως είναι γνωστό, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΕΛΓΑ που εγκρίνεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), είναι δυνατή η τροποποίηση είτε του ποσοστού απαλλαγής είτε του ποσοστού της εισφοράς από τους γεωργούς.

(Ενδεικτικά, οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας καταβάλλουν εισφορές περισσότερες από τα ποσά που εισπράττουν ως αποζημίωση).

  • για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων (πχ Συν/σμοι, ιδιώτες) που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες οι οποίες επιτάθηκαν από τους παγετούς της Άνοιξης του 2021 που ζημίωσαν τη γεωργική παραγωγή.

(Το πρόγραμμα είναι ήδη «ανοιχτό» και δέχεται προτάσεις μέχρι τις 30/06/2022).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια