Μια διδακτική ιστορία απόδρασης από τα προβλήματα της ζωής. Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος

 






Τα ζώα είναι πολύτιμα στους ανθρώπους, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται στην εργασία τους, ακόμα περισσότερο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο γεωργός φίλος μας είδε το γάιδαρό του να πέφτει σε ένα βαθύ πηγάδι. Τον έπιασε πανικός, γιατί ο γάιδαρός του ήταν απαραίτητος στη δουλειά του.

Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες στο πηγάδι που έπεσε και ο αγρότης προσπαθούσε να βρει τι έπρεπε να κάνει. Μόνος του δεν μπορούσε να το κάνει, έπρεπε να δώσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων.

Αφού το σκέφτηκε αρκετά, αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο και δεν άξιζε να ξοδέψει τόσα χρήματα. Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει το γάιδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε, ήταν να θάψει το ζωντανό μέσα στο πηγάδι γρήγορα, για να μην υποφέρει!

Κάλεσε λοιπόν τους γειτόνους του να έρθουν να βοηθήσουν σ’ αυτό. Πήραν όλοι τους από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι, για να σκεπάσουν τον γάιδαρο. Στην αρχή ο γάιδαρος τρομοκρατήθηκε από τον χωματοπόλεμο αυτό και άρχισε να γκαρίζει για πολλή ώρα. Ένα γκάρισμα που τσάκιζε τον ψυχισμό όλων. Μετά όμως σταμάτησε να φωνάζει, ησύχασε, προς έκπληξη όλων.

Οι άνθρωποι από πάνω συνέχιζαν να ρίχνουν χώματα και ο γεωργός που είχε την ιδιοκτησία του γαιδάρου έριξε μια περίεργη ματιά. Γιατί ο γάιδαρος δεν διαμαρτυρόταν άλλο; Έμεινε όμως έκπληκτος με αυτό που είδε…

… Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε στο πηγάδι, ο γάιδαρος τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πατούσε δηλαδή πάνω στο χώμα που έπεφτε, το χρησιμοποιούσε σαν σκαλοπάτι και ανέβαινε προς τα πάνω!

Οι γείτονες του αγρότη συνέχιζαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο κι αυτό συνέχιζε ν’ ανεβαίνει. Πολύ σύντομα όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι, όταν το είδαν να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού. Αντί να το σκεπάσουν, αυτό βγήκε στον καθαρό αέρα σώο!

Η ιστορία μοιάζει κάπως με τους μύθους του Αισώπου. Έχει διδακτικό περιεχόμενο. Το ηθικό δίδαγμα λοιπόν, είναι πως η ζωή μπορεί να φέρει πολλές φτυαριές από σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής μας, όμως κάθε ένα από τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι ένα εφαλτήριο για απόδραση. Μπορούμε να βγούμε από τα βαθύτερα πηγάδια με ένα απλό τίναγμα. Φτάνει να το θέλουμε. Πατάμε πάνω στα προβλήματα με δύναμη και θέληση και κάνουμε βήματα προς τα πάνω. Κάνουμε την υπέρβαση με δύναμη και πίστη, ότι όλος ο κόσμος και πρώτοι εμείς παλεύουμε για κάτι. Κι όποιος παλεύει για κάτι, βλέπει ένα φως που τον βοηθάει να βγει από τη μαυρίλα

Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια