Κάλεσμα υπόστήριξης Ενεργών Πολιτών Φλώρινας: Ιστορικές κορυφές βουνών ισοπεδώνονται, δάση κόβονται

 


Το τελευταίο διάστημα, η -ήδη πολύπαθη- περιοχή μας βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με μια σειρά ιδιότυπων εγχειρημάτων πράσινης ανάπτυξης: Ιστορικές κορυφές βουνών ισοπεδώνονται, δάση κόβονται και τη θέση τους καταλαμβάνουν τεράστιοι όγκοι τσιμέντου. Για να περάσουν τα μηχανήματα και τα δίκτυα μεταφοράς μέσα σε ορεινές ανέγγιχτες περιοχές, διανοίγονται δρόμοι, το πλάτος των οποίων συχνά υπερβαίνει τα 10 μέτρα. Οι ανεμογεννήτριες στα μέρη αυτά προκαλούν σημαντικά προβλήματα στα μεγάλα θηλαστικά, διότι, αφενός, καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις αναπαραγωγής και διατροφής τους και, αφετέρου, διασπούν τους μεγάλους διαδρόμους μετακίνησής τους. Σημαντικά και προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως οι πελεκάνοι του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, κινδυνεύουν άμεσα, καθώς οι ανεμογεννήτριες τέμνουν τους διαδρόμους της καθημερινής, για ανεύρεση τροφής, μετακίνησής τους από τις λίμνες της Πρέσπας προς τις λίμνες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Οι όποιες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού εξανεμίζονται. Ολόκληρα βοσκοτόπια χάνονται από τη μη ορθολογική χωροθέτηση ΑΠΕ, η μεταβλητή ενέργεια των οποίων δεν αποθηκεύεται και δεν μπορεί πλέον να απορροφηθεί από το κορεσμένο δίκτυο ενέργειας της χώρας!

Γιατί τόση πίεση για μια ανάπτυξη που φέρνει καταστροφή τόσο στο περιβάλλον όσο και στις τοπικές κοινωνίες;

Γιατί δεν περιμένουμε καν να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και το σχετικό Ειδικό Χωροταξικό, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να καθορίσουν τις κατάλληλες για τις ΑΠΕ περιοχές;

Καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται στις δίκαιες αντιδράσεις και στα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων, το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σε προσφυγές!

Ως ενεργοί πολίτες της Φλώρινας προχωρούμε σε νομικές διαδικασίες, προκειμένου να σταματήσουμε την εγκατάσταση νέων ΑΣΠΗΕ σε ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα.

Υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί που σχετίζονται με την αδειοδότηση των ΑΣΠΗΕ και μεγάλες ελλείψεις σύμφωνα με τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Είμαστε πεπεισμένες-οι ότι μπορούμε να εμποδίσουμε τα έργα αυτά, δίνοντας τη μάχη μας και δικαστικά!

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την οικονομική στήριξη αυτής της προσπάθειας, η οποία έχει μεγάλο κόστος, με όποιο ποσό μπορεί η καθεμιά και ο καθένας μας να διαθέσει:

Το κάθε ευρώ έχει σημασία όταν συνεισφέρουμε συλλογικά!

Μπορείτε να στηρίξετε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια, καταθέτοντας το ποσό που επιθυμείτε στον λογαριασμό που άνοιξε η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» για τον σκοπό αυτό:

ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR72 0172 2330 0052 3310 6253 776

Διαδώστε το κάλεσμα, συμμετέχετε στην κινητοποίηση! Τα βουνά μας χρειάζονται!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια