Πορεία στον υπάρχοντα σοσιαλισμό. Βασίλης Μαγκλάρας

 


Μιας και ο καιρός καλός, μιας και ο κορωνοϊός «ανεκτικός», αφού τα κυβερνητικά μέτρα του κόψανε το βήχα σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, περιέργως και μιας και η κομματική συνοχή θα έλεγα εγώ ευγενικά χρειάζεται λίπανση, ένα συνέδριο είναι ότι πρέπει για την περίσταση.

Κάπως έτσι κατά την ταπεινότητα του «μέλους» που δεν διαθέτει το «αλάθητο» του Πάπα και των «ηγετών», αλλά ούτε καν των ψηλά ιστάμενων στελεχών που διαχειρίζονται την πορεία του υπάρχοντος και όχι υπαρκτού ή ανύπαρκτου σοσιαλισμού, δρομολογήθηκε για τις 20 – 22 Μάη το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Απ’ ότι πληροφορούμαι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο αθλητικό κέντρο των πολεμικών τεχνών ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ και όχι στο Στάδιο ΕΙΡΗΝΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ, χωρίς αυτό να σημαίνει σημειολογικά κάτι, ή να υπονοεί οτιδήποτε…

Με προφανείς άνωθεν κατευθύνσεις ΝΟΜΙΖΩ, οι Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις ως καθοδηγητικά όργανα προχώρησαν σε διεργασίες πάνω στα Κοινωνικά ζητήματα, στις Πολιτικές που μας διαμορφώνουν υπαρξιακά και στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που προκύπτουν για την καθημερινότητα και τις ανάγκες του Πολίτη, ώστε να συνοψίσουν συμπεράσματα. Κατατέθηκαν με παρρησία πιστεύω οι ομιλίες των μελών στις συνελεύσεις, ζυμώθηκαν οι απόψεις και βγήκαν οι θέσεις που συνιστούν την σοσιαλιστική πρακτική, ως αποτέλεσμα και γνώμονα. Έτσι πιστεύω μέσα από τις εκπεφρασμένες αντιλήψεις τους, ότι ανεδείχθησαν και τα πρόσωπα που ως ιδεολογικοί φορείς θα εκπροσωπήσουν το Κίνημα.

Τι, λάθος ΝΟΜΙΖΩ; Δηλαδή δεν έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά; Δηλαδή αν και εκτιμώ το ενδιαφέρον των υποψηφίων και την επιθυμία τους να συνεισφέρουν στις κομματικές διαδικασίες, πάμε σε εκλογή προσώπων χωρίς να γνωρίζουμε τι «πρεσβεύουν» για την Οργανωτική Λειτουργία; Στέλνουμε αντιπροσώπους για το Συνέδριο αγνοώντας τι μεταφέρουν σε θεματικές ενότητες και πολιτικές σοσιαλισμού, σε μια κορυφαία εκδήλωση που θα χαράξει τις Πολιτικές γραμμές της Παράταξης; Τι εξυπηρετείται έτσι; Πως περιορίζεται η έκφραση σ’ ένα χώρο ανοιχτής σκέψης; Εγώ να συμφωνήσω ότι θα εκλεγούν οι καλύτεροι, ελπίζοντας στις καλές προθέσεις τους και στη Δημοκρατική τους συνείδηση. Όμως αν έτσι νομίζετε ότι λειτουργεί η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως προοπτική Πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής συσπείρωσης, φοβάμαι ότι την περιορίζετε από τις ΘΕΣΕΙΣ της, σε καθίσματα.

Ένα άλλο «μεγάλο» ζήτημα που πρόκειται να μας απασχολήσει ενόψει του Συνεδρίου, είναι και η αλλαγή ή μη του ονόματος στο Κίνημα. Δηλαδή ενώ γνωρίζουμε τη συναισθηματική φόρτιση που έχουμε όλοι με το ΠΑΣΟΚ και τον Ήλιο του, κάνουμε ότι αγνοούμε - αν δεν αγνοούμε – τι ανάγκασε την Αείμνηστη Πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά, στην μετονομασία Κίνημα Αλλαγής, με το ρόδο αντί του Ήλιου. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι που δεν το γνωρίζω, αφού κανένας δεν μας ενημέρωσε. Παρ’ όλα αυτά μου ζητούν ν’ αποφασίσω ανάμεσα στο συναίσθημα και στη αναγκαιότητα. Είναι Πολιτικό ΔΗΛΙΜΑ αυτό;

Τι να πω, ψάχνω να βρω περιεχόμενο στην όλη προσπάθεια και συναντώ ένα συνέδριο που επικαλείται το ΝΕΟ ως φορέα πολιτικής φρεσκάδας, για την ανέλκυση των ποσοστών αποδοχής του στον Ελληνικό Λαό. Ένα Λαό που τον προσεγγίζουμε κατά περίπτωση, χωρίς να έχει ρόλο ή λόγο και απορούμε γιατί μας αποφεύγει. Και θα απορούμε όσο κωφεύουμε στις αγωνίες του, πιστεύοντας ότι με διαδικασίες Fast Trak, που πλαισιώνονται με πολλούς «αριστίδην» και υψηλούς προσκεκλημένους, ότι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Ο Θεός να με διαψεύσει, αλλά πολύ φοβάμαι ότι έτσι δεν επιστρέφουμε… ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΥ που έλεγε και ο μεγάλος μας Οδυσσέας Ελύτης.

Μαγκλάρας Βασίλης 6/5/22 magklarasvas@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια