Η νέα γενιά το μεγαλύτερο θύμα όσων συμβαίνουν. Πρέπει να κλείσει τα μάτια και να πατήσει την σκανδάλη! Διαμαντή Θ. Βαχτσιαβάνου



Η δασκάλα ζήτησε από τους λιλιπούτειους μαθητές της να γράψουν τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Και ένα κοριτσάκι έγραψε «θα ήθελα να ταξιδέψω στο μέλλον, γιατί θα ήθελα να δω πώς θα είμαι και πού θα είμαι στο μέλλον και τι θα κάνω. Ελπίζω να έχω ένα σπίτι και δουλειά. Ελπίζω να είμαι καλά και να μην είμαι πάρα πολύ φτωχή».

Είναι συγκλονιστικό αυτό που γράφει το παιδάκι. Όνειρα – εφιάλτες των παιδιών, που αντιλαμβάνονται πως το μέλλον τους είναι κόλαση. Ποιοι είναι οι γεννήτορες αυτής της συμφοράς; Πρώτα η «καμένη γη», μετά τα μνημόνια και τώρα ο covid που δίχασε και διέλυσε την κοινωνία. Ποιος ο ρόλος των συμβιβασμένων κυβερνήσεων σε αυτή την κόλαση; Υπάρχει ο «στρατηγός ηγέτης» που θα ρίξει μούντζα στο χθες και θα επιδιώξει ενότητα των υγιών πολιτικών δυνάμεων για να βγούμε από το χάος; Και υγιείς πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν. Αλλά χρειάζεται και η αντίδραση των πολιτών που θα αντιταχθούν στην κατηφόρα που οδηγούν οι «άριστοι της συμφοράς». Κυρίως όμως χρειάζεται και η δυναμική αντίδραση της νέας γενιάς.

Έλεγε ο Βασίλης Ραφαηλίδης «οι λαοί δεν έχουν μόνον ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνον οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα που γράφουν ιστορία».

Η νέα γενιά πρέπει να κλείσει τα μάτια και να πατήσει την σκανδάλη. Να γράψει την δική της ιστορία και να απορρίψει αυτή των καθαρμάτων. Έχει όλα τα προσόντα και είναι το θύμα σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει αποκοπεί από τον λαό και τις εξελίξεις. Ανισότητες και διχασμός σε ένα σύστημα που προωθεί μόνον τους «αρίστους» από τζάκια με την κομματική σφραγίδα. Ένα σύστημα που δεν μπορεί η νέα γενιά να ανεχθεί άλλο και να κλείνει τα μάτια!

Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό (πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις) οδηγεί στην εξαθλίωση εντός συνόρων και θεωρεί «ανάσταση» τη φυγή εκτός συνόρων. Εδώ υπάρχουν ευκαιρίες μόνον για τους «άριστους» από τζάκια και με σπουδές στο Χάρβαρντ.

Το όπλο οι νέοι το έχουν μπροστά τους. Είναι οπλισμένο με τις σπουδές και τα προσόντα που απόχτησαν με πολύ κόπο και μόχθο. Αυτό το όπλο τους περιμένει να το χρησιμοποιήσουν. Να κλείσουν τα μάτια και να πυροβολήσουν.

Αφορμή για τα παραπάνω, αποτέλεσε η παλαιοκομματική λογική εφαρμογής των «πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων». Ήταν λίγοι μήνες της πολιτικής αλλαγής, όταν η νέα κυβέρνηση της ΝΔ έδιωξε περίπου 4000 νέους επιστήμονες, από μια θέση που αξιοκρατικά είχαν πάρει.

Για το ιστορικό… Η προκήρυξη από την προηγούμενη κυβέρνηση για διαγωνισμό 4.000 περίπου θέσεων για νέους επιστήμονες έγινε μέσω ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα προσόντα τους και η πρόσληψη έγινε το Φεβρουάριο του 2019. Το σκεπτικό ήταν να ανακοπεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η νέα κυβέρνηση με την παλαιοκομματική – διχαστική πολιτική, αντί να κρατήσει τους νέους πτυχιούχους, τους απέλυσε για να ξαναφέρει τα πιστοποιητικά των «αρίστων» και την εποχή των «μαύρων πιστοποιητικών»!

Επιστήμονες 22 έως 29 ετών, όλοι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού και πολλοί διδακτορικού, στους οποίους δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα χωρίς καμία σαφή εξήγηση ή δέσμευση για νέο πρόγραμμα, από την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου!

Σε λίγο όμως, μετά την απόλυσή τους, προσέλαβαν 500 με 3.000 ευρώ, επιλεκτικά και σύμφωνα με την λογική των αρίστων! Δηλαδή τους 4.000 που ήταν μέσα, δεν τους ανανέωσαν, μείωσαν και τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόγραμμα στο μέλλον και έκαναν και το show με τους επιλεγμένους!

Όλα αυτά θυμίζουν παλαιοκομματικές εποχές, όταν ο ΟΑΕΔ είχε υποκατασταθεί από τα βουλευτικά-υπουργικά γραφεία και χρειαζόταν το «κομματικό πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων». Όσους δεν μπορούν να τους βολέψουν με τους μετακλητούς ή σε μεγάλες καρέκλες στην ευρωβουλή με την ιδεολογία των «αρίστων», θα μείνουν και θα βολευτούν έχοντας κάποια οικογενειακή ή κομματική σχέση με κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης!

Πάντως, οι 4.000 νέοι επιστήμονες προσελήφθησαν βάσει των προσόντων τους και δίχως κομματική παρέμβαση από πουθενά. Φαίνεται αυτό είναι που ενοχλεί τη νέα κυβέρνηση. Ή δικός μας 100% ή σε πυροβολώ χωρίς έλεος!

Η νέα γενιά είναι το μεγαλύτερο θύμα της κυβέρνησης των αρίστων. Με τα όσα συμβαίνουν, πρέπει να κλείσουν τα μάτια και να πατήσουν την σκανδάλη!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια