Στην Κοζάνη βρέθηκε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ομιλία για το παλιό και νέο Ανατολικό ζήτημα, η λύση του τουρκικού προβλήματος»

 



Εκδήλωση με ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη με θέμα «Το παλιό και νέο Ανατολικό ζήτημα, η λύση του τουρκικού προβλήματος», έλαβε χώρα την Τετάρτη 4 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Κοζάνης για τα 100 χρόνια Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού. Συνδιοργάνωση: Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη:


“Όπου υπάρχει ενοχή υπάρχει και σιωπή. Γι' αυτό η γη της Μικράς Ασίας και των ελληνόφωνων ποταμών, του Ευφράτη και του Τίγρη είναι γη της σιωπής. Σποραδικά βλέπεις επιφανειακές, ύστερες, εφήμερες μελοδραματικές ματιές.
Οι επίλογοι ως γνωστόν δεν μου αρέσουν. Τον πρόλογό μου τον γνωρίζετε. Τον διαβάζετε. Τον ανακαλύπτει, τον βλέπει αυτές τις μέρες ηλεκτρονικά τεράστιος αριθμός νέων ανθρώπων. Πήρε πάλι χαρακτηριστικά προφητείας.




Γι' αυτό θα κάνω ελάχιστες αναφορές στους, πενήντα νομίζω ήταν, της Monde.
Το θεμελιώδες ζήτημα δεν ονομάζεται Μόρια. Ονομάζεται το τουρκικό πρόβλημα. Αυτό δημιουργεί, προκαλεί την διαρκή, αιώνια προσφυγιά. Έτσι ονόμασα την Μικρά Ασία στις πρώτες συνομιλίες μου με αυτήν.
Ένας ιστορικός τόπος που έχασε το όνομά του”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια