Eρώτηση της Ελληνικής Λύσης για τα προβλήματα στην τηλεθέρμανση στην περιοχή μας

 


Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, και Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «για την τηλεθέρμανση των Δήμων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών Μονάδων»

Κύριε Υπουργέ,

Με την παύση της λειτουργίας των λιγνιτικών Μονάδων της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου προκύπτει καίριο πρόβλημα με την θέρμανση των ανωτέρω Δήμων. Ως γνωστόν, το κρύο σε αυτές τις περιοχές είναι έντονο, με έναρξη τον Οκτώβριο και λήξη, ίσως και τον Απρίλιο, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Η παύση λειτουργίας των λιγνιτικών Μονάδων, από τις οποίες παρέχεται η τηλεθέρμανση σε προσιτές τιμές στους κατοίκους των ανωτέρω Δήμων, θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους ντόπιους οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες, λόγω του υψηλού κόστους του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται οκ. Υπουργός:

Τι προτίθεσθε να πράξετε, σε συνεργασία με τους ανωτέρω Δήμους, προς επίλυση του προβλήματος της διακοπής της τηλεθέρμανσης στα περιμετρικά όρια των τελευταίων, το οποίο πρόβλημα προέκυψε με την αποκλειστική και μόνον ευθύνη της Κυβερνήσεώς σας, η οποία, παρά την υφεσιακή οικονομική κατάσταση της χώρας, αποφάσισε το ακατανόητο και ολέθριο, εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά, κλείσιμο των λιγνιτικών Μονάδων;


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

«Για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και αδιατάρακτης λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη καταρτιστεί και εφαρμόζεται το μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων μερών, και σε εθνικό, και σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό το μνημόνιο περιλαμβάνει ένα συνεκτικό, βιώσιμο σχέδιο με τα ακόλουθα βασικά σημεία: πρώτον, τη διασύνδεση όλων των σημείων παραγωγής θερμικής ενέργειας με όλα τα σημεία κατανάλωσης των τριών πόλεων Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Δεύτερον, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου, ενός hub, εντός του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς, στον οποίο και θα διασυνδεθούν όλες οι τηλεθερμάνσεις.

Τρίτον, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος με σύμπραξη των δημοτικών επιχειρήσεων των πόλεων αυτών.

Τέταρτον, να πω ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς είναι και ο χώρος άφιξης του αγωγού φυσικού αερίου μέσης πίεσης από τα Τρίκαλα Ημαθίας, την υλοποίηση του οποίου έχει δρομολογήσει ήδη ο ΔΕΣΦΑ και θα ξεκινήσει η κατασκευή του εντός του 2022.

Τώρα η ΔΕΗ ήδη, όπως γνωρίζετε, συμβάλλει και θα συμβάλει περαιτέρω στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού ως προς την υλοποίηση νέων έργων παραγωγής θερμικής ενέργειας, που αφορούν και τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό βασικά της Πτολεμαΐδας 5.

Τα ακόλουθα έργα έχουν προγραμματιστεί με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΗ. Πρώτον, έχει ολοκληρωθεί το έργο της εγκατάστασης των ηλεκτρολεβήτων στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, και ήδη

βρίσκεται σε λειτουργία και παράγει τηλεθέρμανση στον Δήμο Εορδαίας. Όντως το αυξημένο κόστος της λειτουργίας των ηλεκτρολεβήτων αυτών ήρθαμε εμείς και το καλύψαμε, ουσιαστικά διαθέτοντας 15 εκατομμύρια ευρώ, με υπουργική απόφαση που εξέδωσα παραμονές Χριστουγέννων, έτσι ώστε να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία και να μην δεχτούν μια πολύ δυσβάσταχτη αύξηση εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο όπως γνωρίζετε έχουμε συστήσει.

Επίσης έχει διακηρυχθεί το έργο της συμπαραγωγής στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς με χρήση φυσικού αερίου, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, και αναμένεται η υποβολή προσφορών το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίκειται η ανάθεση των αναγκαίων κατασκευών στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, της οποίας ολοκληρώνεται η κατασκευή, για τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης, προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ.

Τέλος, έχουν ολοκληρωθεί και οι τεχνικές προδιαγραφές και συνολικά η προετοιμασία του διαγωνισμού για την εγκατάσταση λεβήτων φυσικού αερίου, προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς και αναμένεται η προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας το αμέσως προσεχές διάστημα. κανείς δεν έχει μείνει χωρίς τηλεθέρμανση τη στιγμή που μιλάμε. Οι ανάγκες της τηλεθέρμανσης Κοζάνης καλύπτονται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού του Αγίου Δημητρίου. Επίσης πρέπει να πούμε ότι τα έργα τα οποία περιέγραψα θα διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα και την επάρκεια της θερμικής ενέργειας για το σύνολο του διασυνδεδεμένου συστήματος, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν και οι διασυνδέσεις. Να προσθέσω ότι η υλοποίηση των συνδέσεων αυτών αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης και της διαδημοτικής επιχείρησης, τους οποίους όμως εμείς και την οποία θα τη βοηθήσουμε για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το έργο. Η σύσταση της τελευταίας προβλέπεται στο μνημόνιο κατανόησης στο άρθρο 24, στον ν. 4872/2021.

Επίσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της δημοτικής επιχείρησης, το έργο διασύνδεσης και εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης στον ΑΗΣ Καρδιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023.

Επίσης, να πούμε ότι η ΔΕΗ ήδη εξετάζει και δρομολογεί εναλλακτικές λύσεις κάλυψης των αναγκών της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης για τη μεταβατική περίοδο, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρολεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Η λύση αυτή, όπως γνωρίζετε, ήδη εφαρμόζεται στον δήμο Εορδαίας, τον οποίον εμείς στηρίξαμε με 15 εκατομμύρια ευρώ –επαναλαμβάνω- για να μη μετακυληθεί στους καταναλωτές η αύξηση του κόστους επειδή αυξήθηκε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια