ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονονίας Στα ύψη η τιμή του οβελία

 


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα καθώς η τιμή του Πασχαλινού τραπεζιού αναμένεται αυξημένη τουλάχιστον κατά 30 % σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο αρνί αναμένεται να αγγίξει τα 12 με 14 ευρώ ανά κιλό την Μεγάλη Εβδομάδα με την τιμή στο κατσίκι να είναι τουλάχιστον κατά ένα ευρώ μεγαλύτερη.

Το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και η ενεργειακή κρίση που έχουν πλήξει την οικονομία είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πουλάνε μέχρι και έως 8,50 ευρώ το κιλό το αμνοερίφιο ενώ πέρυσι οι τιμές ήταν σαφώς χαμηλότερες.

Αν και οι καταναλωτές έχουν σαφώς μικρότερη αγοραστική δύναμη λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας που παρατηρείται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά (όπως ψωμί, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, λάδι – ηλιέλαιο κλπ) και στον τομέα της ενέργειας (καύσιμα κίνησης, θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) καλούνται να δαπανήσουν κατά μέσο όρο περί τα 250 έως 300 ευρώ για το σύνολο του πασχαλινού τραπεζιού ανάλογα πάντοτε με τον αριθμό των ατόμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στα ξυλοκάρβουνα έχει αυξηθεί λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της ακρίβειας. Οι εισαγωγές έχουν γίνει πανάκριβες λόγω των μεταφορικών. Τα δέκα κιλά ξυλοκάρβουνα έχουν φτάσει να πωλούνται 15 έως 20 ευρώ με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν το 100%. Η έλλειψη προσφοράς και η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται όσο ζυγώνει το Πάσχα αυξάνουν τις τιμές σημειώνουν οι αρμόδιοι.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να οριστεί ένα ταβάνι τιμής σε όλη την αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης και λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων προκειμένου να προληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να προστατευτούν οι καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 η τιμή στα αμνοερίφια δεν ξεπερνούσε τα 10,00 ευρώ ανά κιλό. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμοδίων φορέων και του υπουργείου ανάπτυξης έτσι ώστε να παταχθούν τα φαινόμενα ανεξήγητων ανατιμήσεων.

Εάν οι καταναλωτές απολέσουν την αγοραστική τους δύναμη λόγω της ακρίβειας τότε και οι επιχειρήσεις – επαγγελματίες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η έρευνα αγοράς και τιμών, η παραγγελία του πασχαλινού οβελία εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή και ο προγραμματισμός των εξόδων μας γιατί κάθε ευρώ μετράει.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια