Παρασκευή Βρυζίδου: “Πραγματικά πονάμε και θέλουμε να βοηθήσουμε τον άνεργο του τόπου μας -γιατί η ανεργία είναι το χειρότερο πράγμα που υπάρχει”





Ομιλία της βουλευτή Κοζάνης Π. Βρυζίδου στο νσχ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά» στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Και η εξασφάλιση θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και μιας σωστής διαδρομής μέχρι να βρεθεί δουλειά, είναι υποχρέωση της πολιτείας, είναι υποχρέωση των Υπουργείων και φυσικά και του Οργανισμού που είναι αρμόδιος για την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας.

→ Επίσης σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αλλά και σε κάθε κράτος, υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας στον πολίτη, ο οποίος έχει πληρώσει τις εισφορές του, έχει ολοκληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια και έχει φτάσει το όριο ηλικίας να ζητήσει την σύνταξή του και σε σύντομο χρονικό διάστημα να την πάρει για να μπορέσει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του και να ζήσει την οικογένειά του.

→ Αυτό το οποίο είχαμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια ήταν ολοένα και να μακραίνει ο χρόνος της συνταξιοδότησης, μέχρι που έφτασε σε σημείο να είναι μεγάλα τα χρονικά διαστήματα, να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους οι πολίτες και να βρεθούν σε τρομερά αδιέξοδα.

→ Η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε ένα «κουβάρι» τόσο σφιχτά δεμένο που ήταν πάρα πολύ δύσκολο και να ξετυλιχτεί και να μπει σε μια σειρά.

Παρόλα αυτά έγιναν σημαντικά βήματα.

Άρχισαν οι συντάξεις να βγαίνουν σε συντομότερα χρονικά διαστήματα, να βγαίνουν περισσότερες συντάξεις και να υπάρχουν σημαντικές διευκολύνσεις με τις προκαταβολές και με μέτρα τα οποία ελήφθησαν, το ένα πίσω το άλλο, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

→ Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι ακόμη υπάρχουν δυσκολίες και έρχεται με την τροπολογία να δώσει μια σημαντική λύση με τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

→ Και πραγματικά έχω εκπλαγεί από τις τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης, κυρίως των συναδέλφων της Μείζονος Αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν κατάλαβαν την μεγάλη σημασία αυτής της τροπολογίας.

Έχω αναφέρει ξανά πάνω στο Βήμα παραδείγματα που έχω συναντήσει και που είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, να πούμε και τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων που έχουν υποστεί τα εξής προβλήματα:

• Δεν μπορούσε κάποιος, όταν συμπλήρωνε τα εξήντα επτά χρόνια, παραδείγματος χάρη στον ΟΓΑ, να ζητήσει παράταση, εάν δεν συμπλήρωνε τα χρόνια εάν δεν ζητούσε πρώτα να συνταξιοδοτηθεί και να του απαντήσει ο φορέας ότι δεν έχει συμπληρώσει και μετά να κάνει αίτηση παράτασης.

Επειδή, όμως οι καθυστερήσεις αυτές επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μεγάλη ευαισθησία σύμφωνα με τα επιχειρήματα που ακούσαμε μέχρι τώρα, ήταν μεγάλες και η απάντηση κρατούσε δύο και τρία χρόνια δεν μπορούσε να ζήσει ο πολίτης του ΟΓΑ. Είχε λίγα χωράφια και αναγκαζόταν να τα πουλήσει για να ζήσει αυτά τα δύο, τρία χρόνια. Όταν, λοιπόν, του ερχόταν η απάντηση και έπρεπε να ζητήσει παράταση ένα χρόνο, δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, γιατί είχε πουλήσει τα χωράφια του, δεν μπορούσε να δικαιολογήσει έσοδα αγροτικά και έτσι κάποιοι πολίτες που έχουν ονοματεπώνυμο δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

Αυτό, λοιπόν, δεν είναι τραγικό, είναι εγκληματικό.

Δεν μπορούμε να επιχειρηματολογούμε και να μην νοιαζόμαστε αυτούς τους πολίτες. Και αυτό έρχεται να καλύψει αυτό το μέτρο. Γιατί τι κάνει;

→ Στους τρεις μήνες απαντά. Εξετάζει εάν δικαιούται ή δεν δικαιούται σύνταξη και του απαντά, εάν πρέπει να πάρει παράταση και εάν δικαιούται σύνταξη.

Τότε σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό του, όπως είναι στο ΑΤΛΑΣ, μπορεί να την ζητήσει, εάν θέλει και από άλλα Ταμεία, μπορεί να το τεκμηριώσει με βεβαιώσεις από τους επαγγελματικούς φορείς, να πάρει τη σύνταξή του και όταν αυτή θα εξεταστεί μέσα στην τριετία, θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί και αν υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις, είτε να πάρει αναδρομικά, είτε να του κρατήσουν κάτι από την σύνταξή του.

→ Εγώ δεν θα επαινέσω αυτή την τροπολογία, μόνο γιατί διευκολύνει τους πολίτες, ούτε θα πω, ότι είναι πάρα πολύ σωστή, γιατί μεγάλα αδιέξοδα θα ξεπεραστούν, ούτε θα πω ότι κατάφερε αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το Υπουργείο να δει το πρόβλημα. Θα επαινέσω αυτό το Υπουργείο και αυτήν την Κυβέρνηση γιατί ακούμπησε στο πρόβλημα, γιατί άνοιξε τα αυτιά του και κατάλαβε αυτό το οποίο φωνάζουν οι πολίτες και εμείς που το ζούσαμε δίπλα στους πολίτες.

→ Είμαι πολύ ικανοποιημένη και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν στο Υπουργείο, ο Υπουργός, οι συνεργάτες και γενικά ολόκληρη η Κυβέρνηση, υπάρχουν άνθρωποι που ανοίγουν τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα.

→ Και το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις εμπιστοσύνης. Και για αυτές θα δοθεί η ευκαιρία στους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν περιμένουν να πάρουν τις μεγάλες συντάξεις, ούτε και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι άλλο, γρήγορα να μπορέσουν να έχουν αυτό που δικαιούνται από τη ζωή τους και από την επαγγελματική τους πορεία, να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με αξιοπρέπεια.

→ Και τώρα πάμε στο κομμάτι του ΟΑΕΔ, το οποίο μετονομάζεται και θεωρώ ότι είναι σημαντικό και αυτό, γιατί θέλει να σηματοδοτήσει τις κορυφαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Και εδώ πάλι θα ήθελα να πω ότι όποιος νοιάζεται για τους ανέργους, δεν θα πρέπει να προβάλει μόνο τα καλύτερα δυνατά επιχειρήματα, αλλά θα πρέπει εμπράκτως να αποδεικνύει ότι νοιάζεται και μειώνει την ανεργία.

Αυτό, λοιπόν, το επιχείρημα έχει κατατεθεί από στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα και σημαίνουν ότι υπήρξε προσπάθεια, ότι οι προτάσεις ήταν αποτελεσματικές και η ανεργία μειώθηκε.

→ Παρόλα αυτά, όμως έχουμε και άλλα ζητήματα. Έχουμε ανέργους, οι οποίοι είναι πάνω από πέντε χρόνια. Τι ακριβώς τους βοηθάει η παραμονή τους στον ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ μετά από πέντε χρόνια; Δεν πρέπει να γίνει μια περαιτέρω προσπάθεια; Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία, να τους φτιάξουμε το πλάνο για να μπουν και αυτοί μαζί με εμάς και να αγωνιστούν για την εξεύρεση της εργασίας; Αυτό γίνεται με το να τους ζητάς και να τους επιδοτείς με 300 ευρώ να συνεργαστούν με τον σημερινό ΟΑΕΔ, που θα μετονομαστεί, για να μπορέσουν να βρουν εργασία. Και μάλιστα μια εργασία η οποία θα συνεχίσει να πληρώνεται και το 50% του επιδόματος ανεργίας.

→ Γιατί; Για να μην βάλεις τον άνεργο στο δίλημμα να μην χάσει το επίδομα, αλλά να του δώσεις ένα ακόμη κίνητρο να μπει στην αγορά εργασίας. Γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρει να δώσουμε επιδόματα και να ικανοποιήσουμε ελαφρώς τους πολίτες.

→ Εμάς μας ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου να μπορέσουν να βρουν τη δουλειά τους, να πατήσουν στα πόδια τους, να έχουμε νέους με όρεξη για δουλειά στην αγορά εργασίας, νέους με αισιοδοξία. Αυτοί είναι η ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας.

Θα πρέπει να δούμε και τα εισοδηματικά κριτήρια, διότι σαφώς κάποιος που είναι πολλά χρόνια μπορεί να δικαιούται να κάνει κάποια ταξίδια, να κάνει τουρισμό κ.λπ.. Εντάξει, είναι μια πολύ καλή παροχή. Όμως δεν υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες και υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα και αναγκάζονται να δουλέψουν για κάποιους μήνες και να χάσουν το επίδομα ανεργίας.

Όταν αυτοί λοιπόν θα διεκδικήσουν το μεροκάματο, που θα είναι το μοναδικό έσοδο γι’ αυτούς ώστε να ζήσουν την οικογένειά τους, μπορεί να μην τα καταφέρουν, γιατί κάποιος που έχει τη δυνατότητα να έχει από οπουδήποτε αλλού διαφορετικά έσοδα, έχει τη δυνατότητα να έχει και μακροχρόνια ανεργία και να τους πάρει τη θέση.

→ Εδώ λοιπόν υπάρχει κοινωνική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων και πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω, πως τουλάχιστον αυτό το δίκαιο, το ανθρώπινο μέτρο δεν επαινείται από παρατάξεις οι οποίες, με τα επιχειρήματά τους και με τον τρόπο που μιλούν, δείχνουν ότι θέλουν να ενστερνίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη και υποτίθεται την ευαισθησία υπέρ των αδυνάτων.

Επίσης, υπάρχει μέριμνα και για τη φύλαξη των παιδιών με συγκεκριμένη διαδικασία, για τη στέγαση και ο ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ μετατρέπεται σε ένα ευέλικτο οργανωμένο σύστημα, με πολύ μεγάλη θέληση να φέρει αποτέλεσμα στους στόχους του. Κι αυτό θα επιτευχθεί όχι με κριτική, αλλά με προτάσεις και σκληρή δουλειά από τους κοινωνικούς εταίρους, από τους εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου και από όλους εμάς, από το Υπουργείο και από τους Βουλευτές, γιατί

→ πραγματικά πονάμε και θέλουμε να βοηθήσουμε τον άνεργο του τόπου μας -γιατί η ανεργία είναι το χειρότερο πράγμα που υπάρχει και τραβάει προς τα κάτω την πρόοδο μιας χώρας- όπως επίσης και τον συνταξιούχο, στον οποίο οφείλουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια”.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια