Από ράσο και φουστανέλα η πρώτη Ελληνική Σημαία! Διαμαντή Θ. Βαχτσιαβάνου

 


Η Ελληνική σημαία περιέχει εννέα οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες και στο πάνω μέρος αριστερά έναν λευκό σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο. Το κυανό και το λευκό συμβολίζουν τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας και ο σταυρός την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Στην Επανάσταση του 1821 υπήρχαν διάφορες σημαίες ανά περιοχή και οπλαρχηγό. Κάθε στρατιωτικό σώμα έφερε τη δική του σημαία. Η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου στις 13 Ιανουαρίου 1822 καθιερώνει την γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

Στις 15 Μαρτίου 1822 η απόφαση 540 του εκτελεστικού, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό του Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ορίζει τους δύο τύπους σημαιών. Αυτή της «ξηράς» με τον λευκό σταυρό και τέσσερα ίσα τμήματα από μπλε και την «κατά θάλασσα σημαία» με τις μπλε και άσπρες λουρίδες και τον σταυρό στο πάνω αριστερά μέρος.

Το 1978 με το νόμο 851 «περί της Εθνικής Σημαίας» καθορίζεται ότι η Εθνική Σημαία είναι κυανόλευκη, αποτελείται από πέντε κυανές και τέσσερις λευκές λωρίδες και στην άνω εσωτερική γωνία μέσα σε κυανό τετράγωνο υπάρχει λευκός σταυρός.

Ψάχνοντας βαθύτερα για τη σημαία, βρήκαμε μια ιστορία για την πρώτη σημαία με τον λευκό σταυρό και τις τέσσερις μπλε γωνίες. Τη σημαία που ξέρουμε και η οποία, όπως αναφέρει την ιστορία της ο συγγραφέας Αλέξανδρος Καρράς, έγινε από ράσο και φουστανέλα.

Όταν στις 23 Σεπτ. 1821 έγινε η Άλωση της Τριπολιτσάς και οι Έλληνες έγιναν κύριοι της πόλης, υπήρξε η ανάγκη μιας σημαίας που θα υψωνόταν για την απελευθέρωσή της. Και η σημαία δημιουργήθηκε από την πίστη και την παράδοσή μας, από έναν ιερέα πολεμιστή και από έναν αγωνιστή του Έθνους.

Ο Παπαφλέσσας που ήταν παρών στη μάχη εκείνη, είχε εισέλθει στην Τριπολιτσά και μιλούσε στους αγωνιστές. Σε μια στιγμή της ομιλίας του, συνεπαρμένος από ιερό ενθουσιασμό, ζητά σημαία για τον Αγώνα. Αλλά ποια σημαία; Το κάθε στρατιωτικό σώμα είχε τη δική του. Δεν μπορούσε να κάνει διάκριση και διαχωρισμό σε μία απ’ όλες.

Ο Παπαφλέσσας εμπνέεται και την κατασκευάζει αμέσως. Πώς; Σκίζει το εσωτερικό ράσο του, το λεγόμενο αντερί, το οποίο είναι χρώματος μπλε και ζητάει από τον αγωνιστή Παναγιώτη Κεφάλα να σκίσει δυο λουρίδες από την φουστανέλα του. Έριξε κάτω το τετράγωνο μπλε κομμάτι από το αντερί και σε σχήμα σταυρού τοποθέτησε από πάνω του δυο λευκές λουρίδες από τη φουστανέλα του αγωνιστή. Ύστερα η σημαία αυτή υψώθηκε στο τουρκικό διοικητήριο της Τριπολιτσάς, που είχαν καταλάβει οι Έλληνες. Αυτή θεωρείται η πρώτη σημαία του Ελληνικού κράτους και ονομάστηκε «σημαία ξηράς»!

Ράσο και φουστανέλα δημιούργησαν την πρώτη Ελληνική σημαία. Γι αυτό ίσως και κάποιοι «ελληνόφωνοι» πολιτικάντηδες έχουν μια επικίνδυνη μανία με τη σημαία. Επειδή συμβολίζει Ελλάδα και Ορθοδοξία; Γι αυτό ακούσαμε από το στόμα πολιτικού «για πανί που το πήρε ο άνεμος» και από άλλον «και να καεί ένα απλό πανί είναι»;

Παλιός πολιτικός όμως είχε πει «η σημαία δεν είναι ένα κομμάτι πανί κρεμασμένο εις ένα κοντάρι. Είναι το σύμβολο της πατρίδας μας, είναι η ίδια η πατρίς μας. Όπως όταν εις την εκκλησίαν μεταλαβαίνετε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού δια του άρτου και του οίνου, έτσι και με το πανί αυτό κρατείτε εις τα χέρια σας την πατρίδα ολόκληρη, την Ελλάδα ολόκληρη»!

Υ.Γ: Η σημαία είναι ιερό σύμβολο για κάθε έθνος. Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ξεχωριστά. Η όποια καπηλεία είναι ιεροσυλία και όποια φθορά ή προσβολή της πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια