Η Παρασκευή Βρυζίδου στο Μονακό. Συνάντηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

 


Η Παρασκευή Βρυζίδου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Περιφέρειας ΚΣ Γαλλοφωνίας στο Μονακό, παρουσία 2 μελών του Κοινοβουλίου (Rada) της Ουκρανία


Ολοκληρώθηκαν στο Μονακό οι εργασίες της ετήσιας τακτικής συνάντησης των επικεφαλής των αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας, στις οποίες έλαβε μέρος η βουλευτής-μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Παρασκευή Βρυζίδου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εναρκτήρια ομιλία του Βέλγου βουλευτή και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Συνέλευσης κ. Jean-Charles LUPERTO, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, ως οικοδεσπότες, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό κ. Stéphane VALERI, η Υπουργός Εξωτερικών του Μονακό κ. Isabelle BERRO-AMADEI και η κ. Michèle DITTLOT, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πριγκιπάτου στη Συνέλευση.

Ο Διευθυντής των Αρχείων και της Βιβλιοθήκης του Πριγκηπικού παλατιού παρουσίασε στους παριστάμενους βουλευτές την ιστορική εξέλιξη των σχέσεων του Πριγκιπάτου με τη Γαλλία, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, ενώ ο Πρόεδρος της Alliance Française του Monaco, μίλησε για τον ρόλο και τη λειτουργία του Μεσογειακού Κέντρου Γαλλικών Σπουδών (C.M.E.F.).

Στο κύριο μέρος των εργασιών οι βουλευτές είχαν ως αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παρουσία 2 μελών του Κοινοβουλίου (Rada) της Ουκρανίας, που ενημέρωσαν τους βουλευτές για τα δραματικά τεκταινόμενα στη χώρα τους. Επίσης, μέσω τηλεσυνδέσεως, στους παριστάμενους απευθύνθηκε και ο Πρόεδρος της Rada, καθώς και η οργάνωση «Vent d’Est», η οποία περιέγραψε την κατάσταση των Ουκρανών προσφύγων στη Μολδαβία.

​Στη συζήτηση που ακολούθησε η Ελληνίδα βουλευτής κ. Παρασκευή Βρυζίδου, κατά την παρέμβασή της,

→ χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση της χώρας μας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Είπε, μάλιστα, ότι

→ το διακύβευμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι, ουσιαστικά, αξιακό, καθώς πρόκειται όχι μόνο για επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά για επίθεση εναντίον της δυτικής φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι

→ η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Βρυζίδου, απευθυνόμενη στις δύο παρούσες βουλευτές της Ουκρανικής Βουλής, είπε ότι

→ η χώρα μας φιλοξενεί ήδη 15.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και χαρακτήρισε τον αγώνα του ουκρανικού λαού ως «μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας, στην οποία υποκλίνεται όλη η ανθρωπότητα».

Στο δεύτερο μέρος των εργασιών, τα μέλη της συνελεύσεως επεξεργάστηκαν την προετοιμασία της επόμενης ευρωπαϊκής Ολομέλειας, η οποία θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2022, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων τακτικών συναντήσεων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποιήθηκαν και ο οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου έτους.

→ Τέλος, η Ελληνίδα βουλευτής, ανακοίνωσε στους παριστάμενους ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο προτίθεται να φιλοξενήσει στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Ολομέλεια της Συνελεύσεως το φθινόπωρο του 2023.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια