Ο Χορός της Ρόκας», αναβίωσε την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην Τ.Κ. Γαλατινής του Δήμου Βοΐου

 



Το έθιμο αυτό κρατά τις ρίζες του στην αρχαιότητα, σηματοδοτώντας την μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη όταν η φύση και η γη αναγεννάται. Αποτελούσε την διέξοδο για την εξωτερίκευση όλων των βιωμάτων και συναισθημάτων των γυναικών, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτούσε και το τελείωμα μιας εποχής και την αρχή μιας καινούργιας. Ήταν μια γιορτή χαράς και αποχαιρετισμού συνάμα, με τα συναισθήματα ευφορίας και λύπης να εναλλάσσονται.



 Περιλαμβάνει ανοιξιάτικα τραγούδια, τα οποία τραγουδούσαν οι γυναίκες αφού είχαν ολοκληρώσει  τις χειμερινές εργασίες τους και παράλληλα ήταν και ο τρόπος αποχαιρετισμού των ανδρών που έφευγαν για να δουλέψουν ως χτίστες σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

 Οι πασχαλινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το αθλητικό μέρος που περιλάμβανε ρίψη λίθου, άλμα εις τριπλούν και αγώνα δρόμου 60μ.



Συνεχίστηκαν με το λαογραφικό κομμάτι, με χορούς και τραγούδια της Ρόκας και του Βοΐου από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής και την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου «Ο  Χορός της Ρόκας».

 Ακολούθησαν οι απονομές βραβείων και μεταλλίων από τη Δημοτική Αρχή και την Εκκλησιαστική Επιτροπή.

 Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Βοΐου, η Τοπική Κοινότητα Γαλατινής, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής, οι Αθλητικοί Σύλλογοι Γαλατινής και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Γαλατινής.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια