Επαφές με προσφυγικά σωματεία από τη Γραμματέα Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου

 


Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί στην Πτολεμαΐδα η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας Πίστη Κρυσταλλίδου συναντήθηκε με εκπροσώπους τριών προσφυγικών σωματείων της περιοχής.

 

Την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 η κ. Κρυσταλλίδου με τον συντονιστή- υπεύθυνο πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας της ΝΔ κ. Στράτο Ιορδανίδη επισκέφτηκε το οίκημα -  κόσμημα για την πόλη της Πτολεμαΐδας του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία». Ένας σύλλογος που για πάνω από 40 χρόνια διατηρεί ζωντανή τη μνήμη και μελετά, καταγράφει και συνεχίζει την πλούσια παράδοση του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ο πρόεδρος Στέργιος Χατζηστεφάνου και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΝΔ για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του, οι οποίες τη φετινή χρονιά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει της 100ης επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής.

 


Την  Πέμπτη 28 Απριλίου κ. Κρυσταλλίδου με τον κ. Ιορδανίδη αρχικά επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάσωσης, Ανάδειξης και Διάδοσης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, ένα κτήριο με μεγάλη δυναμική και δυνατότητες . Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο Αντώνη Μαυρίδη και μέλη του ΔΣ του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Τα μέλη του συλλόγου εκτός του ιστορικού καθήκοντος της διαφύλαξης της μνήμης των προγόνων τους που έχουν επωμιστεί, συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Σημαντική παρακαταθήκη είναι και η πλούσια Βιβλιοθήκη του συλλόγου με ιστορικά τεκμήρια.

 

Στη συνέχεια η κ. Κρυσταλλίδου και ο κ. Ιορδανίδης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Λιβέριο Πασχαλίδη και τα μέλη του ΔΣ της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «Αρχιγένης» στον χώρο που αποτελεί τόπο διαφύλαξης της μνήμης των Θρακιωτών προσφύγων και ορμητήριο του εξαιρετικά δραστήριου συλλόγου . Στη συνάντηση μεταξύ άλλων τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη καθιέρωσης από την Πολιτεία «Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού». 


Τα προσφυγικά σωματεία ειδικά στη Μακεδονία, συνεχίζουν από γενιά σε γενιά με τη δράση τους το μπόλιασμα της μακεδονικής γης με τα στοιχεία της κληρονομιάς των Ελλήνων της Ανατολής, σε πείσμα των καιρών, έναν ολόκληρο αιώνα μετά τους διωγμούς, τη Γενοκτονία και την Καταστροφή.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια