Απεργιακή συγκέντρωση στην Κοζάνη: "Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της Ακρίβειας. Απαιτούμε Λύσεις-Αξιοπρέπεια-Ανάπτυξη. Όχι στη βίαιη Απολιγνιτοποίηση"



Σε «μπλακ-άουτ» μπήκε η χώρα την Τετάρτη 6 Απριλίου, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει εργατικές ομοσπονδίες και σωματεία.

Σε ανακοινώσεις τους, η ΓΣΕΕ και άλλες ενώσεις και συνδικάτα επισημαίνουν ότι το σύνθημα της απεργίας της 6ης Απριλίου είναι «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ζητώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτωχοποίησης του πληθυσμού.


Η Πανεργατική-Πανελλαδική Απεργία πραγματοποιείται με στόχο να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τη φοροληστεία σε βάρος των πολιτών και στο ξεπούλημα της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας» αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μεταξύ άλλων, απεργούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), στη συγκέντρωση στην Κοζάνη συμμετείχαν επίσης ΑΔΕΔΥ και σωματεία συνταξιούχοι, καθώς επίσης και εκπαιδευτικοί.



 Ομιλία Προέδρου Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης Ελευθερίου Αδάμ στην απεργιακή συγκέντρωση (Κεντρική Πλατεία)

Κορυφώνεται σήμερα, με την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, η αντίδρασή μας, στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί και χαρακτηρίζεται από την ακρίβεια, τον κατώτατο μισθό, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.

Απεργούμε σήμερα για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια και τις ανισότητες.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη και κρίσιμη καθώς βρίσκει τους πολίτες να βιώνουν, παράλληλα: οικονομική, υγειονομική, κοινωνική και γεωπολιτική κρίση.

Οι τιμές τις ενέργειας και των καυσίμων, παίρνουν καθημερινά την ανηφόρα και οι εργαζόμενοι όπως και όλοι οι πολίτες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια η οποία έχει υποβαθμίσει το βιοτικό τους επίπεδο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μετρά επιπτώσεις το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, όπως λένε οι ειδήμονες, δεν το έχουμε δει ακόμα.

Η πανδημία καλά κρατεί και οι επιπτώσεις της γίνονται περισσότερο αισθητές μέρα με την ημέρα.

Πέρασαν πάνω από δεκατέσσερα χρόνια που ξεκίνησε μία κρίση που επηρέασε με το χειρότερο τρόπο, τα εισοδήματά μας, τα σχέδιά μας, τις ζωές μας. Και κυρίως, μια κρίση που έμελλε να είναι η πρώτη μίας σειράς κρίσεων, που δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα δημιουργώντας ανισότητες και περισσότερες οικονομικές δυσκολίες, σε εκατομμύρια εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Η κρίση βαθαίνει, τα βάρη μεγαλώνουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Οι επιπτώσεις αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στους εργαζόμενους και από παντού ακούγεται μόνο μία φωνή που λέει: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.



Δεν υπάρχουν περιθώρια αντοχών και ανοχών.
Η αναστροφή του κλίματος αυτού αποτελεί τη βασική μας διεκδίκηση, ενώ με τα συνδικάτα ενωμένα και δυναμικά μπορούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση προς τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών.



Και για να γίνουν όλα αυτά, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:



ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ ΚΑΙ ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.



ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ για την κατάρτιση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, με αυξήσεις στις αποδοχές και αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις ως προς τη δεσμευτικότητά τους.



ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το πληθωριστικό σοκ. Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη της ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.



ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΣΕ με άρση των φιλοεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης της δέσμευσής τους και στην πρόσβαση στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία. Ταυτόχρονη επαναφορά της 6μηνης παράτασης στην ισχύ των ΣΣΕ που λήγουν και της μετενέργειας όλων των όρων τους χωρίς εξαιρέσεις.



ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ με κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της κρατικής αδειοδότησης στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Διασφάλιση και ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.



ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την απώλεια της θέσης εργασίας. Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις. Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδοαυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων. Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.



ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ με άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, υποχρέωση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυστηρή (επαν)εξέταση της επάρκειας των Κανονισμών εργασίας στα θέματα υγείας και ασφάλειας, εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, καθώς και τήρησης των μέτρων προστασίας από τη διασπορά της πανδημίας. Πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.



ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ, άμεση επέκτασή του και σε ειδικότητες που σήμερα δεν χορηγείται και το δικαιούνται.



ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ με διασφάλιση και ενίσχυση της θεσμικής συλλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.



ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που απολύθηκαν ή δρομολογείται η απόλυσή τους στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.





Συνάδελφοι, συνταξιούχοι, φίλοι άνεργοι.

Στην Περιφερειακή μας Ενότητα, η κατάσταση όχι απλά δε διαφέρει από αυτή στην υπόλοιπη χώρα αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας μιας σειράς γεγονότων που υφίστανται στην περιοχή μας.

• Οι πολλαπλές απώλειες από την απολιγνιτοποίηση είναι ορατές σε όλα τα επίπεδα και έχουν οδηγήσει σε μία συρρίκνωση η οποία ξεκινά από το επίπεδο διαβίωσης και γενικεύεται σε μία σειρά σημαντικών πεδίων.

• Η Ανεργία φθάνει σε ποσοστά που προκαλούν ίλιγγο χωρίς να υπάρχουν πολλές ελπιδοφόρες προοπτικές για μαζικές θέσεις εργασίας
• Η Οικονομική Κρίση που ξεκίνησε το 2008 , συνεχίζει να έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και επιχειρηματική ζωή του τόπου
• Η έλλειψη επενδυτικών δράσεων εξαιτίας εκκρεμοτήτων υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχει καταστεί μείζον ζήτημα που έχει και αυτό τις σοβαρές του επιρροές.
• Η πανδημία Covid έχει αφήσει το στίγμα της και στην περιοχή μας η οποία «γονάτισε» στην κυριολεξία εξαιτίας των παρατεταμένων lock down και μετέπειτα περιοριστικών μέτρων.

Όλα τα παραπάνω σε συνδιασμό με την κρίση στους κλάδους του μαρμάρου, της γούνας και του τουρισμού,
είναι μερικοί μόνον από τους παράγοντες με τους οποίους καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι, αναζητώντας τρόπους «αναχαίτισης» των επιπτώσεων.



Φίλες και φίλοι,

Με την σημερινή απεργία στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως τα συνδικάτα μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία ολόκληρη παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις καταργήσεις και τους περιορισμούς, θα συνεχίσουν τη μάχη για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν τις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές.



Με την αντίδρασή και αντίστασή μας δίνουμε τον αγώνα για:

  • Πάταξη της ακρίβειας

  • Αποτροπή των πολιτικών ύφεσης, αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

  • Αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα

  • Στήριξη των ασθενέστερων και λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων

  • Καταστολή κάθε αντιεργατικού μέτρου που αγκυλώνει την εργασιακή εξέλιξη

  • Στήριξη της γούνας, του μαρμάρου, του τουρισμού.

  • Καταστολή κάθε αντιδημοκρατικής διαδικασίας που καταργεί ή συρρικνώνει εργασιακά δικαιώματα και υποβαθμίζει τους εργαζόμενους

  • Ενίσχυση της υγείας, της πρόνοιας, της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης για να μη θίγεται η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια