Εγκέφαλοι και ανεγκέφαλοι. Του Κων/νου Τζέκη

 


Τελικά, δεν έχουμε καταλάβει, ποιος κρατά το τιμόνι αυτής της χώρας ή ακόμη και της ανθρωπότητας. Οι έξυπνοι και ατσίδες ή οι βλάκες και ανεγκέφαλοι;

Με την πρώτη ανάγνωση, άλλοι, μάλλον, θα επιλέξουν την πρώτη περίπτωση και άλλοι τη δεύτερη.

Οι περισσότερο σκεπτόμενοι, θα ακολουθήσουν τον τρίτο δρόμο, που αποτελεί σύνθεση των δύο περιπτώσεων. Οι ατσίδες και έξυπνοι, με το χέρι και τη δύναμη των ανεγκέφαλων. Και εδώ ίσως είναι η διαφορά.

Οι έξυπνοι και ατσίδες, χρησιμοποιούν τους βλάκες και ανεγκέφαλους, για να κάνουν τη δουλειά τους και να ελέγχουν τις καταστάσεις.

Τις μέρες αυτές, συζητάμε για το έγκλημα της Πάτρας και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το προφίλ της δράστιδας και να βρούμε φωτογραφίες του και σκαλίζουμε τη ζωή της, ενώ θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να βρούμε μαζί με τον υπαίτιο και εκείνους όσοι ξεχάστηκαν και άφησαν τρία παιδιά να πεθάνουν αβοήθητα. Με τον όρο αβοήθητα δεν εννοώ την ιατρική νοσοκομειακή προσπάθεια, αλλά την αβελτηρία των κοινωνικών δομών.

Το ίδιο γίνονταν και στο ποδόσφαιρο, που χρησιμοποιούνταν βλάκες και ανεγκέφαλοι (να θυμηθούμε το σύνθημα «και τα μυαλά στα κάγκελα») των γηπέδων, για να κάνουν τη δουλειά τους οι διάφοροι εκμεταλλευτές του ποδοσφαίρου. Μετά την δολοφονία του Άλκη στη Χαριλάου άλλαξαν όλα δια μαγείας. Αλήθεια που είναι οι χούλιγκανς, που είναι οι αναρχικοί που είχαν καθημερινή σχεδόν δραστηριότητα; Μήπως οι ατσίδες τους περιθωριοποίησαν προσωρινά εφαρμόζοντας στρατηγική αποχής ώστε να ξεχασθεί και πάλι προς τη δόξα να τραβήξουν;

Να θυμηθούμε τους χώρους του εμπορίου, των αγορών, των καυσίμων, των πρώτων υλών, των δανείων των τραπεζών, των παράνομων και αυθαίρετων τόκων, και ένα σωρό, άλλων δραστηριοτήτων, που αυτή την ώρα του πολέμου, ξαφνικά θυμήθηκαν να αυξήσουν ότι πουλιέται ώστε να κερδίζουν οι ατσίδες τεράστια ποσά και οι ανήμποροι λιανοπωλητές ελάχιστα;

Στην πολιτική, τα πράγματα είναι περισσότερο σκοτεινά. Ο Λαμπράκης σκοτώθηκε από το τρίκυκλο του ανεγκέφαλου, αλλά πίσω από το τρίκυκλο βρίσκονταν ολόκληροι στρατοί παρακρατικών και παραστρατιωτικών ατσίδων. Στη Νίκαια το παιδί σκοτώθηκε από κάποιον ανεγκέφαλο υπακούοντας την εντολή του έξυπνου πολιτικά προϊσταμένου του.

Πίσω από κάθε πολιτική δολοφονία ή παράνομη δράση, προς Θεού δεν βρίσκεται ο κάθε βλάκας και ανεγκέφαλος αλλά άριστα οργανωμένα στελέχη κομμάτων και οικονομικών συμφερόντων.

Κανείς χρήστης ναρκωτικών δεν αγοράζει από την Κολομβία ή την Ταϊλάνδη ή το Αφγανιστάν ναρκωτικά. Αυτά αγοράζονται σε τόνους από εκείνους που μπορούν να έχουν τσουβάλια δολάρια μαύρα και την πληρώνουν οι τραχανολόγοι χρήστες των γραμμαρίων πώλησης.

Θα μου πείτε πώς στρατολογούνται διαχειριστές συμφερόντων, δολοφόνοι και νταήδες; Δύο είναι τα κίνητρα. Το πρώτο είναι οικονομικό. Με λίγα λεφτά κάνεις άριστα τη δουλειά σου. Το δεύτερο και σπουδαιότερο είναι ο φανατισμός. Και φανατισμός δεν είναι παρά ο τυφλός ζήλος, που συνοδεύεται με πάθος για κάποια ιδέα, θρησκεία, κόμμα, σύστημα, που αναπτύσσει μίσος κατά αλλοθρήσκων, κατά των ανθρώπων, που έχουν διαφορετική άποψη. Να ποιος οπλίζει το χέρι του ανεγκέφαλου.

Μέχρι τώρα η πολιτεία διαχρονικά τι έκανε, τι κάνει και τι θα κάνει; Άκουγε, ακούει και θα ακούει. Αλλά που να βρεις καθαρά αυτιά να ακούσουν και να δράσουν αποτελεσματικά;

Τα αφτιά έχουν τοίχους έγραφε ένας ανώνυμος στους δρόμους. Και ωτασπίδες θα προσθέταμε εμείς.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια