Εγκαινιάστηκε το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ, παρουσία Μητσοτάκη





Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τελέστηκαν το πρωί της Τετάρτης τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στα Λιβερά Κοζάνης, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία θα αναδείξει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ενεργειακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας. Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους. Την επένδυση των ΕΛΠΕ ακολουθούν άλλα τρία σημαντικά Φ/Π συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 323 MW στην Φλώρινα, 208 MW στα Τρίκαλα και 143 MW στα Σέρβια, με τα οποία η εταιρεία ανοίγει «πανιά» στο χώρο των ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 GW έως το 2025.




Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό

τo φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.
Παράλληλα τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στην αναζήτηση συμμάχου για την είσοδο και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ έχουν ξεκινήσει να επενδύουν και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες με έργα συνολικής δυναμικότητας 250MW. Ένα εξ αυτών θα λειτουργήσει στην Δυτική Μακεδονία.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν επίσης, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειαςς κ. Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.

Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος
είπε: “Έχουν αρχίσει να φαίνονται αυτά που είχαμε υποσχεθεί. Αυτά που με στρατηγικό σχεδιασμό προγραμματίζουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ακόμα το οριστικό διώξιμο του λιγνίτη.

Για σήμερα αλλά και για αύριο, ο λιγνίτης αποτελεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Εννοείται ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε πράσινη ενέργεια. Θα γίνει αυτό με τον τρόπο που πρέπει. Η Ασφάλεια της χώρας, είναι ο λιγνίτης. Έρχονται όλα τα επόμενα που έχουμε σχεδιάζει. Η ΔΕΗ συμμετέχει στην επόμενη ημέρα της πράσινης ανάπτυξης. Θέλουμε λίγο χρόνο ακόμη.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε
: “Το σχέδιο δίκαιης μετάβασης είναι μια αναπτυξιακή απτή πράξη. Δεν είναι ένα απλό σχέδιο. Δεν είμαστε χαμένοι στη μετάβαση. Υλοποιούνται έργα που ενισχύουν τις θερμικές ανάγκες των τηλεθερμάνσεων. Υλοποιείται το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για 9.000 θέσεις εργασίας σταδιακά. Τρέχει επίσης το πρόγραμμα ΕΦΑΠΑΕ. Παράλληλα δημιουργείται κι ένα ηχοσύστημα επενδυμένων όπως αυτό που εγκαινιάζεται σήμερα.

Η Βίκυ Βρυζίδου, σημείωσε: “Ο λιγνίτης έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σήμερα εδώ στα εγκαίνια του πάρκου σηματοδοτείται το γεγονός, πως ότι έχουμε προγραμματίσει γίνεται πράξη. Σε σύντομο διάστημα ένα μεγάλο έργο εξασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια και θέσεις εργασίας. Θέλουμε ο τόπος μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται’.


Ο Στάθης Κωνσταντινίδης ανέφερε: “Η σημερινή ήμερα σηματοδοτεί τη στροφή στις ΑΠΕ, στην καθαρή ενέργεια που ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και την εθνική μας οικονομία. Έχει γίνει σημαντικό έργο στο επίπεδο της θεσμικής και τεχνοκρατικής διαδικασίας. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τη μετάβαση. “

Ο Γιώργος Αμανατίδης σημείωσε “Αυτή τη στιγμή η ενέργεια του λιγνίτη είναι πιο φθηνή, άρα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα. Αυτό γίνεται. Πριν 10 ημέρες ήταν περίπου 17% στο καύσιμο μείγμα. Έτσι θα πρέπει να συνεχίσει.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας τόνισε: “Η συγκυρία που διανύουμε με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και τις υψηλές τιμές ενέργειας είναι κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των λιγνιτικών μονάδων, σε καμία περίπτωση όμως δεν ακυρώνει τέτοιου είδους έργα όπως το σημερινό. Η παράταση των μονάδων είναι αναγκαία”.


Θανάσης Τέγος













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια