45χρονος Γρεβενιώτης που έχει ψηφίσει 7 φορές για Δήμαρχο, 7 φορές για Περιφερειάρχη (και Νομάρχη) και 7 φορές για Βουλευτή ακόμα περιμένει…





Πρώτο θέμα τις τελευταίες μέρες στη μικρή κοινωνία των Γρεβενών αποτελεί η Αντιπαράθεση Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχου-Περιφερειάρχη, Βουλευτή-Αντιπεριφερειάρχη και Βουλευτή-Περιφερειάρχη για την κατανομή των ποσών (30 εκ. Ευρώ) του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Είναι όμως αυτό το μεγάλο πρόβλημα των Γρεβενών; Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί μονάχα αναπλάσεις ή είναι άλλα τα μεγαλύτερα ζητήματα-προβλήματα των Γρεβενών;

Είμαι 45 χρονών και έχω ψηφίσει 7 φορές για Δήμαρχο, 7 φορές για Περιφερειάρχη και 7 φορές για Βουλευτή και ακόμα περιμένω τα παρακάτω έργα:

Σχέδιο Πόλης

Οι παλιότεροι λένε πως το σχέδιο πόλης είχε πρωτοεξαγγελθεί το 1953. Από τότε, πέρα από μια προσπάθεια που έγινε επί Δημαρχίας Κουπτσίδη το 2012 αν θυμάμαι καλά, δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων να είναι όμηροι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και του Υπουργείου. Ζητούνται υπέρογκα ποσά ως παροχή σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες προκειμένου τα οικόπεδά τους να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης, δεκάδες μηχανικοί και άλλα 70 επαγγέλματα που περιμένουν να δουλέψουν πάνω στην επέκταση της πόλης είναι σε αναμονή και πάμε από Ιούνιο σε Δεκέμβριο και από Δεκέμβριο σε Ιούνιο και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Κανένας Δήμαρχος και κανένας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το έργο.

Δρόμος Γρεβενά-Βασιλίτσα

Από το 2000 που επέστρεψα στα Γρεβενά από τη Θεσσαλονίκη ακούω για τη νέα χάραξη, βελτίωση, ολοκλήρωση του έργου και την ταυτόχρονη ανάδειξη της Βασιλίτσας. Έχουν περάσει 22 χρόνια και ακόμα βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο με λίγες έως τώρα παρεμβάσεις αλλά και απεντάξεις έργων.

Δρόμος Γρεβενά-Δεσκάτη

Και αυτός ο δρόμος αν και βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια με νέα χάραξη και μερική ασφαλτόστρωση παραμένει ο πιο επικίνδυνος δρόμος κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ούτε ο Ε65 που θα γίνει, διορθώνει την κατάσταση καθώς είναι ασύμφορη η χρησιμοποίηση του για κάποιον που θέλει να κάνει το δρομολόγιο αυτό.

Πατώματα

Από το σεισμό του 1995, δηλαδή επί 27 χρόνια περιμένουν οι κάτοικοι 3 χωριών να κάνουν χρήση δικαιώματος στα Πατώματα. Κάποιοι από αυτούς έχουν πεθάνει, κάποιοι έχουν πάρει σπίτι μέσα στα Γρεβενά. Απορώ γιατί δεν ακυρώνεται το Έργο, αφού δεν το φτιάχνει κανείς.

Εργατικές Κατοικίες Κυρακαλής

Τον Νοέμβριο του 2007 πραγματοποιήθηκε κλήρωση-φιέστα στην Αίθουσα «Πέτρος Σιούλης» του Διοικητηρίου όπου ο ανεκδιήγητος Υπουργός Εργασίας του Κ.Καραμανλή Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε «Σε 6 μήνες, το Πάσχα δηλαδή θα ψήσετε το αρνί στο σπίτι σας». Έχουν περάσει 15 χρόνια και οι κατοικίες είναι ακόμα γιαπί και οι 92 κληρωθέντες χωρίς σπίτι.

Αξιοποίηση της Βασιλίτσας

Αναλωνόμαστε από το 1970 στο ποιος διοικεί και ποιος είναι στο ΔΣ του Εθνικού Χιονοδρομικού της Βασιλίτσας και τελικά οι αρμόδιοι δηλώνουν πως μάλλον θα ιδιωτικοποιηθεί.



Αυτά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα-ζητήματα των Γρεβενών που σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και το Δημογραφικό πρόβλημα επιτείνουν την κατάσταση. Τις 2 τελευταίες δεκαετίες πεθαίνουν κάθε χρόνο στο Νομό κατά μέσο όρο 600 κάτοικοι το χρόνο, ενώ γεννιούνται μόλις 100 παιδιά/χρόνο. Σε συνδυασμό με την εσωτερική μετανάστευση και τη μετανάστευση στο εξωτερικό χιλιάδων συμπολιτών μας τείνουμε να γίνουμε «χωριό με πολυκατοικίες». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως στην τελευταία απογραφή του 2021 οι κάτοικοι των Γρεβενών είναι κάτω από 8.000. Αρκετοί συμπολίτες μας, μεγάλης κυρίως ηλικίας φεύγουν από τη ζωή και μένουν ολόκληρες πολυκατοικίες άδειες, καθώς τα παιδιά και τα εγγόνια τους κατοικούν σε άλλες πόλεις της χώρας ή και στο εξωτερικό. Πρέπει ήδη να είμαστε σε όλο το Νομό λιγότερο από το 10% του πληθυσμού στην Περιφέρεια-μάλλον κοντά στις 20.000 σε σύνολο 250.000 κατοίκων περίπου.

Καλό το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»(αναπλάσεις)-θα μπορούσε ο Περιφερειάρχης να δώσει ένα μικρό έργο 2-3 εκ. Ευρώ με πληθυσμιακά κριτήρια στην Π.Ε.Γρεβενών-αλλά μήπως να δούμε και τα παραπάνω;

Επίσης δεν έχει σημασία αν είμαστε με το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Περιφερειάρχη ή το Βουλευτή αλλά να γίνει κάτι επιτέλους…


Αθανάσιος Αν.Ζέρβας





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια