Δήμος Κοζάνης: Υποχρεωτικός καθαρισμός των οικοπέδων μέχρι τις 30 Απριλίου

 


Ο Δήμος Κοζάνης υπενθυμίζει στους πολίτες την υποχρέωσή τους για καθαρισμό των οικοπέδων και των λοιπών ακάλυπτων χώρων, μέχρι την 30η Απριλίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Αναλυτικά υπενθυμίζεται, ότι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου 2022 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 20/2022 (ΦΕΚ 1301/18-03-2022 Τεύχος Β’) Πυροσβεστική Διάταξη, όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της.


Ο καθαρισμός υποχρεωτικά περιλαμβάνει:

- υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δένδρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά

- κλάδεμα της κόμης των δένδρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ) και το 50% της κόμης τους

- απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων

- συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, ο Δήμος θα προβαίνει στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων και θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (άρθρο 94 ν.3852/2010, Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022,).

«Παρακαλώ τους συμπολίτες μας να προβούν άμεσα σε αυτές τι ενέργειες. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες της εποχής, αλλά ο καθαρισμός κρίνεται αναγκαίος, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης, Μίλτος Μαγιρίδης.

Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/TjOgwtZZ-_I


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια