Δικαιοσύνη ώρα “0” σε Κοζάνη -Δυτική Μακεδονία . Του Γιάννη Θεοφύλακτου

 


Θεμελιώδεις δομές της Δικαιοσύνης στη Δ. Μακεδονία τίθενται σε σοβαρότατη διακινδύνευση μετά τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ δηλώσεις του μικροβιολόγου υπουργού Δικαιοσύνης ενώπιον της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στις 2 Απριλίου.

Ποιες ήταν αυτές οι επίσημες δηλώσεις;

Η Κυβέρνηση Ν.Δ. – Μητσοτάκη πρόκειται να καταργήσει πολλά επαρχιακά Εφετεία, Πρωτοδικεία και Διοικητικά Πρωτοδικεία.

Ποιον συμβουλεύεται ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. για τις (ολέθριες) αυτές αποφάσεις τους;

Μήπως τους δικαστές; τους δικηγόρους; τους δικαστικούς υπαλλήλους; τους πολίτες που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη;

Όχι, κανέναν από αυτούς.

Συμβουλεύεται την Παγκόσμια Τράπεζα (!), ναι, την World Bank. Ήδη της ανέθεσε το «έργο» και μάλιστα επί πληρωμή (2 εκ. €). Οι αρχικές της προτάσεις μιλούν για δήωση της Δικαιοσύνης στην ελληνική επαρχία. Ο μικροβιολόγος υπουργός -προφανώς με την αμέριστη στήριξη Μητσοτάκη- δήλωσε αποφασισμένος να τις υλοποιήσει.

Μετά τα απανωτά χτυπήματα στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ακρίβεια, στους λογαριασμούς, στους μισθούς, πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας, στο εργατικό δίκαιο, στη διάλυση ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ κτλ και ειδικά στην περιοχή μας, σε ΔΕΗ, Πανεπιστήμιο, ήρθε και η ώρα της Δικαιοσύνης.

Το Εφετείο Δ. Μακεδονίας τίθεται εν κινδύνω. Το ίδιο και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης. Το ίδιο και τα (πολιτικά – ποινικά) Πρωτοδικεία Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών.

Οι συνέπειες δεν θα πλήξουν μόνο τους χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου (δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους, δικαστικούς επιμελητές, γραμματείς κτλ), αλλά και το σύνολο των πολιτών της Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας.

Η κατάσταση είναι πολλή σοβαρή και δεν αρκούν οι (αυτονόητες) κινητοποιήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της Δυτ. Μακεδονίας.

Από τους Βουλευτές της Ν.Δ. σε Κοζάνη – Δυτ. Μακεδονία δεν περιμένει κανείς και πολλά, καθώς έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής σε απαράδεκτες για την περιοχή αποφάσεις (Πανεπιστήμιο – ΔΕΗ), για τις οποίες είτε σιώπησαν είτε (είχαν το θράσος και) στήριξαν.

Η κοινωνία των πολιτών, η αντιπολίτευση και οι αυτοδιοικητικοί όλων των παρατάξεων πρέπει να ορθώσουμε άμεσα το ανάστημά μας στην προσχεδιασμένη λαίλαπα και στον τομέα αυτό.

Γιάννης Θεοφύλακτος

Δικηγόρος παρ’ αρείω πάγω

πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης (2015 – 2019)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια