Ρώσικη ρουλέτα. Γράφει ο Βασίλης Μαγκλάρας

 


Σωματότυπο κάτω του μετρίου, ίδιο με τα συνηθισμένα μεγέθη των κατά καιρούς δικτατόρων - εμείς άλλωστε ξέρουμε ως Έλληνες από τα χουντικά ηγετικά πρότυπα- αλλά και η ανθρωπότητα γνώρισε στο πετσί της τη «θαλερή» κορμοστασιά του Χίτλερ, για να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη των μικρόσωμων δυναστών.

Τη μικρόσωμη φιγούρα τους, όταν βέβαια την περιφέρουν σε δημόσια θέα, την ενισχύουν μ’ ένα γέρσιμο του κορμιού τους εκατέρωθεν, ρίχνοντας στριφτά το βάρος τους ανάλογα με το βηματισμό τους. Προφανώς είναι μία τεχνική εντυπωσιασμού που την συναντάς έντονα στη γλώσσα της μαγκιάς ως εκχύλισμα του διάχυτου τσαμπουκά. Το πρόσωπο όχι οβάλ, αλλά στρογγυλό σαν οβίδα, που τα σχιστά του μάτια σ’ ανατριχιάζουν στην παγωμένη του έκφραση.

Δεν ξέρω αν είναι γονιδιακό σύμπτωμα η γέννησή τους, ή στερητικό σύνδρομο αντίδρασης, που τ’ άστρα συνωμότησαν σε μία Γαλαξιακή σύνοδο για την εμφάνισή τους; Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι, αν δεν ανιχνευτεί γρήγορα η περίπτωσή τους, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα. – Μικρός το δέρας τρανό το τέρας… Έλεγε ο καλός μου δάσκαλος για να στηλιτεύσει τους μπόμπιρες, που εκδήλωναν την παραβατική τους συμπεριφορά από πολύ μικρή ηλικία.

Όσοι είδατε τον Ελαφοκυνηγό, στην πολεμική ελεγεία του Μάϊκλ Τσιμίνο, με τις εξαιρετικές ερμηνείες του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, του Κρίστοφερ Γουόκεν και του Τζον ΣαβέΙτζ, θα θυμάστε τις σκηνές που διασκέδαζαν τους Βιετκόγκ, σ’ ένα παιχνίδι με το θάνατο. Πως αυτοί οι βραχύσωμοι άνθρωποι μέσα στη δίνη και τη δυστυχία του πολέμου, έπαιζαν τζογάροντας τις ζωές των αιχμαλώτων, γυρίζοντας τη ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ. Αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ύπαρξη ως εξουσιαστές, δοκίμαζαν την τύχη των θυμάτων με μια σφαίρα στο μύλο του όπλου, ποντάροντας μια χούφτα φτηνά χαρτονομίσματα.

Μ’ ένα περίστροφο στο κρόταφο έπαιζαν τα ρέστα τους με το Χάρο, σ’ ένα παιχνίδι που εκβίαζαν τη τύχη του… Μ’ ένα περίστροφο στον κρόταφο το μυαλό του ανθρώπου γίνεται σκοτεινή θαλάμη, έτοιμη να λειτουργήσει σαν ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ στα θύματα του παραλογισμού του. Ναι… Εκεί, βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα. Με την απειλή ενός Πυρηνικού Ολοκαυτώματος η Πολιτισμένη Ανθρωπότητα, αναμετράται με τις Αξίες της ή με την Ύπαρξή της. Με το Δίκαιο ή την Παραφροσύνη. Με την Ανοχή ή με το τέλος της Ιστορίας…

Εν τω μεταξύ παρά τις όποιες αντιδράσεις υπό την μορφή κυρώσεων ή παραινέσεων, η ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ συνεχίζει να οπλίζει. Η παγερή και απόκοσμη έκφραση του βραχύσωμου Τελετάρχη της, διλληματικά παζαρεύει το δράμα του Ουκρανικού Λαού με τον αφανισμό της ανθρωπότητας. Μια σφαίρα στη θαλάμη για τον στρατηγικό στόχο στο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ του Κιέβου… Μια σφαίρα στη θαλάμη για τον στρατηγικό στόχο στην ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ στο Χάρκοβο…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια