Ενημέρωση Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Κοζάνης

 


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Νομού Κοζάνης ενημερώνει την κοινωνία του Νομού Κοζάνης ότι ο ρόλος των φαρμακείων είναι πρωτίστως η εξασφάλιση και η διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων στους ασθενείς, με τη διαθεσιμότητά τους όμως να μην είναι πάντα δεδομένη δυστυχώς για διάφορους λόγους:

1) Ανέκαθεν υπήρχαν ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά (για λόγους που δεν ευθύνεται το ελληνικό φαρμακείο, αλλά αντίθετα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του) άλλοτε με μικρότερη και άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση όπως είναι η τωρινή χρονική περίοδος.

2) Υπάρχουν χιλιάδες κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων (λόγω πρωτότυπων και αντίγραφων) που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την παρουσία όλων αυτών στα ράφια των φαρμακείων.

3) Κάθε φαρμακείο είναι μια ανεξάρτητη επιχειρηματική μονάδα με διακυμάνσεις στο στοκ φαρμακευτικών σκευασμάτων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που βρίσκεται.

Παρ’ όλα αυτά ο φαρμακοποιός φροντίζει να εξασφαλίζει και να προμηθεύει το φάρμακο στον ασθενή του ακόμη και όταν αυτό δεν είναι διαθέσιμο στο ράφι του εκείνη τη στιγμή :

1) Είτε με την παραγγελία του από τις φαρμακαποθήκες αλλά και από τις ίδιες τις φαρμακευτικές παρασκευάστριες εταιρίες που το διακινούν.

2) Είτε σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό για την χορήγηση άλλου φαρμάκου (ίδιο φάρμακο με ίδια δραστική ουσία αλλά διαφορετικής παρασκευάστριας εταιρίας ή στην έσχατη περίπτωση άλλο φάρμακο με άλλη δραστική ουσία αλλά για τον ίδιο θεραπευτικό σκοπό).

Γι’ αυτό ο Σύλλογος προτρέπει τους ασθενείς, ειδικά αυτούς που χρησιμοποιούν φάρμακα συστηματικά για χρόνιες παθήσεις ,να μην περιμένουν να τα προμηθευτούν αφού έχει φτάσει στο τέλος το απόθεμά τους αλλά να φροντίζουν να τα εξασφαλίζουν νωρίτερα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ο φαρμακοποιός είναι κομμάτι της κοινωνίας με προτεραιότητά του να καλύπτονται πρωτίστως οι ανάγκες των ασθενών παρά τις αντίξοες πολλές φορές συνθήκες.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια