Σκέψεις ενός ερασιτέχνη αθλητή σχετικά με το ΔΑΚ Πτολεμαΐδας

 



Καλώς εχόντων των πραγμάτων τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α’ κατηγορίας ανδρών της ΕΚΑΣΔΥΜ (Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας). Μια χρονιά που σίγουρα τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητές των ομάδων της Πτολεμαΐδας θα θέλουν να ξεχάσουν, για την ταλαιπωρία τους να μετακινούνται σε Αμύνταιο, Αγ. Δημήτριο κι όπου άλλου ώστε να παίξουν τους εντός έδρας αγώνες τους. Μια κατάσταση που εκτός της όποιας ταλαιπωρίας μετακίνησης και χρόνου, σίγουρα είχε αντανάκλαση και στα πενιχρά οικονομικά των σωματείων λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα.

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες στο ΔΑΚ Πτολεμαΐδας και το κλειστό γήπεδο δεν χρησιμοποιείται για αγώνες και προπονήσεις. Συνέπεια αυτού είναι τα τμήματα μπάσκετ, βόλεϋ, χάντμπολ να περιπλανιούνται σε διάφορα σχολικά γήπεδα της πόλης για τις προπονήσεις ενώ για τους αγώνες να μεταφέρονται σε γήπεδα γειτονικών πόλεων. Η κατάσταση στα σχολικά γήπεδα είναι τραγική. Οι εγκαταστάσεις σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στο 2022. Πλαστικό πάτωμα αντί για παρκέ, ούτε λόγος για οργανωμένα αποδυτήρια, έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού, γενικά επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

Αναρωτιέμαι, ποιος γονέας θέλει να προπονηθεί το παιδί του σε τέτοιες συνθήκες; ποιος εργαζόμενος θέλει να διακινδυνεύσει τη σωματική του ακεραιότητα σε τέτοια γήπεδα; Αντί ο αθλητισμός, ειδικά στις συνθήκες πανδημίας που περάσαμε, να αποτελεί διέξοδο και εκτόνωση. Αντί να μας προσφέρει μια σειρά από ψυχικά και σωματικά οφέλη έχουμε καταφέρει στην Πτολεμαΐδα το ανάποδο. Συναθλητές μου να τραυματίζονται ή να αποκτούν σωματικά προβλήματα, παιδιά που δεν τα στέλνουν προπονήσεις οι γονείς γιατί φοβούνται, αλλά και παιδιά που δεν έχουν διάθεση να πάνε για προπόνηση σε αυτές τις συνθήκες.

Η σημερινή κατάσταση στο εσωτερικό του ΔΑΚ Πτολεμαΐδας είναι αποκαρδιωτική και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχει “φως στο τούνελ” για άμεση λύση στο πρόβλημα. Οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πίσω και ήδη αρκετοί αθλητές συζητάνε ότι ούτε και την επόμενη χρονιά θα είναι έτοιμο για χρήση το γήπεδο. Η κατάσταση που βιώνουν τα σωματεία και οι αθλητές που χρησιμοποιούν το εν λόγω γήπεδο δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον και πρέπει ΑΜΕΣΑ να δοθεί λύση. Ημίμετρα με τη βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων μπορεί να δώσουν μια οικονομική ανάσα στα σωματεία που θα γλιτώσουν τις μετακινήσεις αλλά δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσουν. Η φετινή απαράδεκτη κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί και του χρόνου.

Με αφορμή τα παραπάνω, είναι απαραίτητο η δημοτική αρχή να ενημερώσει για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο ΔΑΚ Πτολεμαΐδας, να δεσμευτεί ότι οι εργασίες στο γήπεδο θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας αθλητικής χρονιάς, αλλά και για το εάν έχει σκοπό να αναπτύξει ένα πλάνο αθλητικών υποδομών στο δήμο Εορδαίας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για προπονήσεις σε κατάλληλους χώρους όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Ας μην ξεχνάμε ότι σε ένα δήμο περίπου 45.000 κατοίκων το ΔΑΚ είναι το μόνο γήπεδο που μπορεί να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες μπάσκετ, βόλεϋ, χάντμπολ.

Σε άλλες περιπτώσεις η γραφειοκρατεία ξεπερνιέται και η χρηματοδότηση βρίσκεται. Για τις ανάγκες της νεολαίας για άθληση όμως και των αθλητικών σωματείων της πόλης, έχουμε συνεχείς καθυστερήσεις και κανένα πλάνο για κατασκευή νέων (είτε ανοικτών – είτε κλειστών).

Ας ελπίσουμε αυτή η κατάσταση που επικρατεί να μην απομακρύνει τους μικρούς αθλητές της πόλης μας, από τον “όμορφο” κόσμο του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους!!!

Κουδούνας Γεώργιος

αθλητής “ΑΣ Ελπίδα Εορδαίας”

Πτολεμαΐδα, 15/03/2022




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια