Σειρά Συναντήσεων του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη στην Π.Ε. Καστοριάς.



Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς βρέθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με διάφορους φορείς.

· Αρχικά, ο κ. Κασαπίδης με την Αντιπεριφερειάρχη Δέσποινα Κοζατσάνη επισκέφτηκαν το Γ.Ν. Καστοριάς, για να δουν από κοντά τον νέο οικίσκο τύπου isobox που τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.


Πρόκειται για ένα προκατασκευασμένο κτίριο, 150 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο λειτουργεί σαν μια ανεξάρτητη κλινική υποδοχής και νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Διαθέτει πέντε δίκλινους θαλάμους, γραφεία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τουαλέτες και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτίριο, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 290.000€, που περιλαμβάνει το κόστος για τις υποδομές -εγκαταστάσεις και την προμήθεια του οικίσκου, χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 (ΕΣΠΑ).

Παράλληλα, είδαν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 1.568.400€, που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο, μέσω πρότασης που έχει υποβάλλει στο ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας).

· Ακολούθησε συνέντευξη του Περιφερειάρχη μαζί με τον υπεύθυνο της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής-Π.Ε. Καστοριάς για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

«Ήδη στη λίμνη της Καστοριάς έχει ολοκληρωθεί η περισυλλογή των νεκρών αργυροπελεκάνων, ενώ συνεχίζεται στην Πρέσπα και σε άλλες λίμνες της Περιφέρειας. Επίσης, έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με ανάδοχο, ώστε να γίνει η μεταφορά και περισυλλογή όλων των νεκρών πουλιών και η καύση τους, σε ειδικούς κλιβάνους», σημείωσε ο κ. Κασαπίδης, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση, ούτως ώστε εάν προκύψουν νέα κρούσματα, να γίνει άμεση επέμβαση.

· Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκεσυνάντηση με τους Επαγγελματίες Αλιείς, στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, εκφράζοντας την θέληση και την παρότρυνση της Περιφερειακής Αρχής, να οργανωθούν σε σωματείο, με την προοπτική εξέλιξης σε συνεταιρισμό, γεγονός που θα διευκόλυνε τη στήριξη τους μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη του κλάδου τους, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

· Ακολούθησε συνάντηση με νέο επαγγελματία κτηνοτρόφο της περιοχής, όπου πρόσφατα η μονάδα του καταστράφηκε ολοσχερώς (κτιριακές εγκαταστάσεις, ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές, εξοπλισμός) από πυρκαγιά και εξετάστηκε η δυνατότητα στήριξής του από την Περιφερειακή Αρχή για τη επαναλειτουργία της μονάδας του.

· Αργά το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Καστοριάς, έγινε συνάντηση με φορείς του εμπορίου και του τουρισμού(εστίαση, ξενοδοχεία), σχετικά με την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους θέρμανσης, που κάνει μη βιώσιμη τη συνέχιση λειτουργίας πολλών επιχειρηματιών της περιοχής. Όπως αποφασίστηκε, α) θα υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Περιφερειάρχη για εξασφάλιση ειδικής επιδότησης ενέργειας. β) Ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος επιδόματος θέρμανσης. γ) Πρόταση ένταξης συνολικά των επιχειρήσεων της Περιφέρειας στην υπό διαμόρφωση ενεργειακή κοινότητα, με στόχο την μείωση στο ελάχιστο του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας.

· Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς της γούνας, κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη, στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, ώστε να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει για τον κλάδο, λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, δύο παραδοσιακών χωρών εξαγωγής προϊόντων γούνας, και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ως προς την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα προϊόντα γούνας.



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η αγωνία τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τους εργαζόμενους και αποφασίστηκε: α) Η συγκέντρωση όλων εκείνων των οικονομικών στοιχείων που αποτυπώνουν την οικονομική ζημία του κλάδου, σε επίπεδο παραγγελιών των επιχειρήσεων, β) Ο συντονισμός όλων των φορέων, που θα γίνει σε επόμενη σύσκεψη υπό την Ομοσπονδία Γούνας, με φορείς της γούνας και θεσμικούς φορείς, ώστε να απευθυνθεί αίτημα αποζημίωσης του κλάδου προς τον Πρωθυπουργό και μέσω των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στην Ε.Ε., αποζημίωση που θα αφορά τόσο τις άμεσες ζημίες, λόγω ακύρωσης παραγγελιών, όσο και τις μελλοντικές ζημίες, οι οποίες θα προκύψουν από τη διάρκεια των επιβαλλόμενων κυρώσεων και απαγορεύσεων.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής, είναι να βρίσκεται συνεχόμενα στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που ανακύπτουν, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια