Συμμετοχή του Υφυπουργού Μεταφορών και βουλευτή νομού Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου στην συνάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στην Καστοριά.



Στην συνάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά το Σάββατο 19 Μαρτίου συμμετείχε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές και βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Υφυπουργός άκουσε τα προβλήματα του κλάδου που άπτονται κυρίως της συγκυρίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με τους εκπροσώπους των γουνοποιών να υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι απολύτως εγκλωβισμένες, καθώς το σύνολο των προϊόντων τους απευθυνόταν στις αγορές των δύο εμπόλεμων πλευρών. Επιπλέον, το «άνοιγμα» σε νέες αγορές καθίσταται δυσχερές διότι τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με προδιαγραφές που αφορούν τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες αυτών των χωρών. Με τις αγορές κλειστές ή κατεστραμμένες, υπάρχει πλήρης αδυναμία πώλησης των προϊόντων, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων τόσο έναντι των εργαζομένων τους όσο και των τραπεζών.

Τη συζήτηση απασχόλησαν και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους του κλάδου της γούνας, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν και πάλι μέσα σε κλίμα ανασφάλειας. Είναι ανάγκη να βρεθεί τρόπος στήριξής τους καθώς είναι πρόωρο να εκτιμηθεί κατά πόσο είναι αναστρέψιμο το κλίμα.

Για να αντιμετωπιστεί η δυσχερής αυτή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ζήτησαν,

Ø διετές πάγωμα των υποχρεώσεων και

Ø απαλλαγή από την επιστροφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Παράλληλα, υποστήριξαν την ανάγκη κινητοποίησης και γνωστοποίησης του προβλήματος στην Σύνοδο κορυφής, ώστε να καταστούν και οι υπόλοιποι εταίροι κοινωνοί των δραματικών επιπτώσεων που έχουν επιφέρει τόσο οι κυρώσεις όσο και ο πόλεμος στην ελληνική γουνοποιία.



Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, συνηγόρησε στην ανάγκη ουσιαστικής τεκμηρίωσης της σύνδεσης της γουνοποιίας της Δυτικής Μακεδονίας με τις αγορές Ουκρανίας και Ρωσίας και της αποτύπωσης της ζημιάς που δημιουργεί η έκτακτη συνθήκη του πολέμου.



Υπογράμμισε δε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την λειτουργία ενός μηχανισμού καταγραφής και παρακολούθησης του προβλήματος με απώτερο στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση του.



Τέλος, ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα πράξει ό,τι της αναλογεί για να ενισχύσει τον κλάδο και να μετατρέψει την κρίση σε μια ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας.--

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια