Τραγικό: Ιος της γρίπης των πτηνών. 570 νεκροί αργυροπελεκάνοι στις Πρέσπες


570 νεκρούς αργυροπελεκάνους άφησε πίσω του ο ιός της γρίπης των πτηνών στην ΠΕ Φλώρινας και δη στις Πρέσπες. Στο σημείο μετέβη ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Φλώρινας κ Κώστας Ραπτόπουλος.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει πως στις 1 Μαρτίου 2022 ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (H5Ν1) σε δύο αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) που εντοπίστηκαν νεκροί στη λίµνη της Μικρής Πρέσπας, γεγονός που καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας µας και τον αυξηµένο κίνδυνο µόλυνσης εκτρεφόµενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από γειτονικές χώρες και της υψηλής παθογονικότητας του ιού.

Κατόπιν τούτου, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρµογή των µέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων:






ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των 2 χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια