22 Μαρτίου. Παγκόσμια ημέρα για το Νερό. Της  Αναστασίας  I.  Καρανίκα  

 


Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι πηγή ζωής και υγείας. Το 70% του ανθρώπινου σώματος και του πλανήτη αποτελείται από νερό. Η πόση αρκετής ποσότητας νερού μας βοηθάει:

Ø  Να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Ø  Να προστατευτούμε από διάφορες ασθένειες.

Ø  Να βελτιωθεί η εμφάνισή μας.

Ø  Να χάσουμε βάρος.

Όπως τα ζώα, τα φυτά, έτσι και ο άνθρωπος για να ανταπεξέλθει στις βιολογικές του ανάγκες  χρειάζεται νερό. Ο άνθρωπος, όμως χρησιμοποιεί το νερό και για άλλους σκοπούς, π.χ. για τη βιομηχανία. Επίσης το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο και για την καλλιέργεια της γης.

Αλλά, η άσκοπη κατανάλωση και η χρήση μολυσμένου νερού καθώς και η όλο αυξανόμενη ρύπανση αυτού από διάφορες αιτίες, όπως χωματερές, υπόνομοι, όξινη βροχή, λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, βιομηχανικά απόβλητα, περιβαλλοντική καταστροφή, βαριά μέταλλα, έχουν επιπτώσεις και στην υγεία μας. Αυτές μπορεί να είναι άμεσες και έμμεσες. Υδατογενείς λοιμώξεις ( μικροοργανισμοί), Βακτήρια ( προκαλούν τυφοειδή πυρετό, χολέρα, πνευμονία κ.α.),  Μύκητες ( προκαλούν δερματίτιδες), Ιοί ( προκαλούν ηπατίτιδα Α), Παράσιτα ( προκαλούν γαστρεντερίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.α. ).

Κανείς βέβαια δεν ξεχνά τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Οι διάφοροι τρόποι υδροθεραπείας, όπως η ιαματική λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνευσοθεραπεία και τα λασπόλουτρα βοηθούν στην αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων οργάνων του σώματος.

Αν και το νερό αποτελεί πηγή ζωής, σήμερα τα μηνύματα που μας έρχονται από άκρη σ’ άκρη της γης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά γι’ αυτό το στοιχείο του φυσικού μας περιβάλλοντος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί μια επανάσταση, προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή διαχείριση υδάτινων  των πόρων, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την πολιτεία αλλά και με την παρατήρηση ότι  και εμείς ως καταναλωτές δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Πρέπει π.χ. να χρησιμοποιούμε ειδικά φίλτρα νερού στις βρύσες. Τέλος, τα εμφιαλωμένα νερά θα πρέπει να μην παραμείνουν εκτός ψυγείου, ειδικά όταν η θερμοκρασία στο περιβάλλον είναι υψηλή, αφού στην περίπτωση αυτή αναπτύσσονται στο νερό μικροβιακοί οργανισμοί.

Ας υπερασπιστούμε το νερό με όλη μας την καρδιά .

Χωρίς νερό στον ποταμό, χωρίς να τρέξει η βρύση,

πεθαίνουνε τα ζωντανά και ξεθωριάζει η φύση.

Η ζωή ξεκίνησε μέσα από το νερό.

Ας μη σπαταλάμε τη ζωή! Το νερό είναι πηγή ζωής και δημιουργίας.

Ας το προστατεύσουμε!

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια