Παρασκευή Βρυζίδου: “ Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει και στηρίζει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα”

 



Ομιλία της βουλευτή της ΝΔ Π. Βρυζίδου στη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής «Για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος» στην Ολομέλεια της Βουλής


“έχει ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία αποφασίστηκε από τη Βουλή, μετά από εισήγηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ολοκληρώθηκε ένα σύνθετο έργο με διεξοδική έρευνα εγγράφων, που τέθηκαν στην διάθεσή μας και όσων ζητήθηκαν, και με την εξέταση πολλών μαρτύρων –κατά την άποψή μου περισσότερων από όσων χρειαζόταν-. Ωστόσο,

• Ήταν βούληση να δοθεί και η τελευταία πληροφορία, έτσι ώστε να υπάρχει ένα πόρισμα, το οποίο θα προσέγγιζε την κάθε λεπτομέρεια και την αλήθεια.

• Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει και στηρίζει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

• Είναι υπέρ της έρευνας και της διασφάλισης κάθε τι που έχει αίσθημα δικαίου και αλήθειας.

• Αναγνωρίζει το δικαίωμα της Αντιπολίτευσης να μπορεί να ζητάει Εξεταστική Επιτροπή και να διερευνά θέματα, γι’ αυτό και με νόμο διασφάλισε αυτό το δικαίωμα. Επίσης,

• Θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώνει το σύνολο των Βουλευτών μέσα από το κοινοβουλευτικό της έργο, όλων, και της Αντιπολίτευσης, με απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που τίθενται, καθώς επίσης και το σύνολο των πολιτών, μέσα από τη δημοσιότητα όλης αυτής της δράσης.

Το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής έχει να κάνει με την ενημέρωση των πολιτών στα πλαίσια της πανδημίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν, να λάβουν τα μέτρα τους, όπως και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την αναγκαιότητά του, καθώς επίσης και για τις δράσεις της ελληνικής εταιρείας Enterprise.

Αναρωτιέται κανείς, τι θα πρέπει να προκύπτει από μία εξεταστική επιτροπή.

Κατ’ αρχήν η ενημέρωση των Βουλευτών και του συνόλου των πολιτών, με το να αναδειχθεί ένα θέμα και να μπορέσουμε να ξέρουμε την κάθε λεπτομέρειά του.

Όμως, αυτό το συγκεκριμένο έχει σχέση με τη δημοσιότητα. Όλα του τα αντικείμενα ήταν καθημερινά γνωστά σε όλους τους πολίτες, διότι ακριβώς αυτό ήταν το θέμα, να ενημερωθούν από ποικίλα Μέσα (ΜΜΕ), στον τοπικό Τύπο, στα ηλεκτρονικά μέσα, σε όλη την Ελλάδα.

Επομένως, τι είδους ανάδειξη και ενημέρωση καλύτερη θα μπορούσε να γίνει από την Εξεταστική Επιτροπή που ορίστηκε;

Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι εδώ πρέπει να ελεγχθεί η αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας και πάλι θεωρώ ότι είναι αυτονόητη η απάντηση.

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν ήταν υποχρεωμένη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τη φονική πανδημία, η οποία είχε δημιουργήσει τεράστια αγωνία και η οποία θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει πανικό και κυρίως χωρίς τη γνώση των πολιτών, μετά από εισηγήσεις των εξειδικευμένων επιστημόνων, για το πώς θα την αντιμετωπίσει;

Έτσι οι πολίτες μας κινδύνευαν να μην ξέρουν να προστατευθούν και να οδηγηθούν, είτε σε σύνθετες και πολύ δυσμενείς νοσηλείες, είτε να χάσουν ακόμη και τη ζωή τους.

Επομένως, η αναγκαιότητα ήταν αναμφισβήτητη και δεν θεωρώ ότι χρειαζόταν μία εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθεί.

→ Ωστόσο, όμως, υπάρχει το λεπτό σημείο της νομιμότητας. Μπορεί κάποιος να πει ότι ψάχναμε να δούμε αν έγιναν όλα νόμιμα.

Και πάλι εδώ είναι αυτονόητο ότι η άμεση παρέμβαση ήταν αναγκαία. Και η άμεση παρέμβαση προϋπέθετε την ανάθεση και την γρήγορη διαδικασία.

• Δεν υπάρχει καμία άλλη κατάσταση που να οδηγεί στο κατεπείγον, όπως αυτής της πανδημίας. Ούτε πριν, ούτε μετά θεωρώ και ελπίζω να υπάρξει μια τέτοια κατάσταση.

Οπότε, ήταν μονόδρομος αυτή η διαδικασία, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

• Βρέθηκε εταιρεία -η οποία συνεργάστηκε και στο παρελθόν και με την προηγούμενη κυβέρνηση- που πληρούσε τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να αναλάβει αυτό το έργο της ενημέρωσης.

Και αυτή επέλεξε με κριτήρια, τα οποία ανακοινώθηκαν, να δώσει σχεδόν στο σύνολο των μέσων της ελληνικής επικράτειας αυτό το αντικείμενο.

Επομένως, το να μιλάμε για το αν υπήρχαν κριτήρια και αν ήταν σωστή η κατανομή, πραγματικά δεν ευσταθεί καθόλου.

Όποιος ξέρει από τέτοιες διαδικασίες και έχει ασκήσει διοίκηση ή αυτοδιοίκηση ή και άλλες τέτοιες δραστηριότητες, αντιλαμβάνεται ότι πιο δίκαιο σύστημα και πιο νόμιμο δεν μπορεί να υπάρξει.

Είτε υπάρχει διαγωνισμός που δίνουν προσφορά για να βρεθεί αυτός ο οποίος είναι φτηνότερος, είτε γίνεται με αυτό τον τρόπο.

• Όταν είναι πάνω από χίλια διακόσια μέσα, τα οποία έχουν πάρει και έχουν επωμιστεί αυτόν τον ρόλο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν τίθεται θέμα ούτε νομιμότητας, ούτε δικαιοσύνης.

Για ποιο λόγο, τότε, λοιπόν, ζητήθηκε αυτή η Εξεταστική Επιτροπή;

Άκουσα διάφορους συναδέλφους των άλλων κομμάτων. Κάποιοι -θεώρησα- πιθανότατα έψαχναν μία δικαιολογία και μία αφορμή για να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και αυτά που σκέφτονται.

→ Ακούγοντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσα κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Πιθανότατα ψάχνει και αυτός τον λόγο, την αιτία, την αφορμή να εκφραστεί και, μάλιστα, να φέρει στην επιφάνεια επιχειρήματα που στο παρελθόν, το 2015, είχαν άλλη σημασία γι’ αυτόν. Θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να τα φέρει και πάλι στην επικαιρότητα.

• Νομίζω, όμως, ότι η απάντηση είναι και πάλι ξεκάθαρη: Ήταν διαφορετικές οι τότε συνθήκες και κυρίως δεν είχε κυβερνήσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά, όμως, από την πενταετή διακυβέρνησή του, δεν μπορεί να φέρνει αυτά τα επιχειρήματα, διότι ο κόσμος γνωρίζει και δεν μπορεί να πειστεί.

Διότι υπήρχε μεγάλη ανεργία, διότι και τότε έκοβαν τους λογαριασμούς του ρεύματος, υπήρχαν πάρα πολλοί φόροι, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονταν.

→ Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται εδώ και προσπαθεί και αγωνίζεται για την ακρίβεια. Έχει μειώσει τους φόρους, έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έχει κάνει παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των πολιτών και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Θα μου πείτε, είναι επαρκή αυτά τα μέτρα; Εγώ πρώτη απαντώ πως όχι.

• Ο κόσμος έχει περισσότερες ανάγκες, το αφουγκραζόμαστε, το γνωρίζουμε, το αντιλαμβανόμαστε και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

• Όμως, εδώ έρχεται η αντίφαση της αντιπολίτευσης, η οποία μιλάει για την ανεργία, μιλάει για την ακρίβεια, λέει πως οι πολίτες έχουν ανάγκη από λύσεις και προτάσεις, αλλά στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προωθήσει τα προϊόντα και το εμπόριο στο εξωτερικό και να προσελκύσει επενδύσεις λέει «όχι».

Άσκησε κριτική και για τις δράσεις της ελληνικής εταιρείας, η οποία προωθεί αυτά τα προϊόντα και η οποία με καθόλα νόμιμες διαδικασίες και ηλεκτρονικό διαγωνισμό οργάνωσε αυτήν την προσπάθεια.

Διότι μέσα από τις επενδύσεις και μέσα από την προώθηση των προϊόντων μας μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία και να έχει καλύτερη εξέλιξη το θέμα της οικονομίας.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι εκτός από το ότι δεν έχει επαρκή επιχειρήματα η αντιπολίτευση, έχει κάνει και ένα άλλο μεγάλο λάθος, που, κατά τη δική μου άποψη, είναι το μεγαλύτερο σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Ζήτησε εξηγήσεις και εναντιώθηκε στην προσπάθεια της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ζήτησε ανάλυση με ποιο τρόπο προβάλλουμε τη χώρα, προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα και ότι δήθεν μέσα από αυτήν την προσπάθεια, ενδεχομένως προβάλλεται η Κυβέρνηση.

• Στο εξωτερικό η χώρα εκπροσωπείται από την Κυβέρνηση. Αυτή η δουλειά είναι αναγκαία. Γίνεται από όλα τα κράτη. Τα χρήματα που διαθέτουμε είναι ελάχιστα και είναι αναγκαία, όχι μόνο για τη διασφάλιση των οικονομικών μας συμφερόντων, αλλά και για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και γενικότερα της προόδου της χώρας”.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια