Φίλαθλοι ή εχθροί του αθλητισμού; Του Κων/νου Τζέκη



Συγκλονίσθηκε η κοινή γνώμη από τη δολοφονία του νεαρού αγοριού στη Θεσσαλονίκη. Άκακο και φιλομαθή παιδί που βγήκε μια βόλτα να ξεσκάσει και δυστυχώς έτυχε να βρεθεί στο μάτι των αγριμιών που καραδοκούσαν και διψούσαν για αίμα. Αίμα αντιπάλου. Αίμα εκείνου που τόλμησε να ακολουθεί μια άλλη ομάδα ή καμία, τι σημασία έχει, για τα αγρίμια που τα όπλισε το μίσος η εκδίκηση, η κακία, η άνανδρη γενναιότητα.

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί την αγέλη που πιασμένη στο δόκανο των Αστυνομικών, με τη σειρά τους ο καθένας προφυλακίζεται γκρεμίζοντας τα όνειρα του άτυχου Άλκη, αλλά και των οικογενειών τους. Όμως ούτε σ’ αυτό το σημείο καμπής της ζωής τους είναι άνδρες. Ούτε τώρα δεν συναισθάνονται το κακό που προξένησαν και να ζητήσουν συγνώμη με κλάματα γοερά με μια ειλικρινή μεταμέλεια.

Θα κουραστεί ο Ανακριτής να αποδώσει δικαιοσύνη και να βρει τους πραγματικούς θηρευτές με τα δρεπάνια, σαν τους χάροντες, αφού όλοι τους απολογούμενοι βρίσκονταν εκεί και απλά παρακολουθούσαν το …αόρατο χέρι που θέριζε τα παιδιά. Ας είναι αφού όλοι τους δεν είδαν θα στηθούν στο εδώλιο με την ίδια κατά τα φαινόμενα κατηγορία.

Στοχάζομαι ότι ένα σωρό συνεργοί θα παραμείνουν κρυμμένοι πίσω από τις θαμπές κουρτίνες και θα απολαμβάνουν το ουίσκι τους, ευχαριστημένοι για το απεχθές κατόρθωμά τους. Τέτοιοι είναι όλοι εκείνοι που κατασκεύασαν τέτοιους θηρευτές ζωών.

Η πολιτεία με την κουφή και κοντή μνήμη της, οι υπεύθυνοι των αθλητικών σωματείων που τρέφουν τέτοια παλικάρια, η ατιμωρησία, η επιβράβευση εγκληματικών πράξεων, η κοινωνία που τα ανέχεται αυτά και γρήγορα τα λησμονεί, όπως θα λησμονηθεί κι’ αυτό.

Ο Λιάνης κάποτε απαγόρευσε την μετακίνηση φιλάθλων και τον έφαγαν, ο Ορφανός που εισηγήθηκε εκείνον τον «σκληρό» Νόμο και τον έφαγαν, το ίδιο και για κάθε τίμιο που τόλμησε να αντισταθεί στα άγρια ένστικτα των μαύρων καβαλάρηδων με τα δρεπάνια.

Σύνδεσμοι φιλάθλων χωρίς άδεια, σπηλιές όπλων και ροπάλων με την ανοχή όλων όσων προανέφερα. Όμως ο Νόμος του 1919 για τους συνδέσμους αναφέρει τα εξής:

«Σύνδεσμος φιλάθλων αθλητικού σωματείου ή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας είναι σωματείο κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί σωματείων. Δεν μπορεί να είναι μέλος συνδέσμου φιλάθλων πρόσωπο στο οποίο συντρέχουν τα κωλύματα των περιπτώσεων β' και γ' της παρ. 1 του άρθρο 3 του παρόντος.

Κάθε σύνδεσμος φιλάθλων υποχρεούται να ζητήσει την παροχή ειδικής φίλαθλης αναγνώρισης. Η ειδική αυτή αναγνώριση χορηγείται ύστερα από αίτηση του Δ.Σ, του συνδέσμου με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού η άλλου από αυτόν εξουσιοδοτημένου οργάνου της κεντρικής η περιφερειακής διοίκησης, εφόσον:
α) υποβάλλει εγκεκριμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο καταστατικό και πιστοποιητικό έγγραφης στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου, β) υπάρχει πρόταση του οικείου αθλητικού σωματείου ή της οικείας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας, γ) υποβάλλει πλήρη κατάλογο μελών, στον οποίο επισυνάπτονται αντίγραφα ποινικού μητρώου των μελών αυτών, από τα οποία να προκύπτει ότι τα μέλη δεν έχουν τελεσίδικη καταδίκη για τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις β' και γ της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και πιστοποιητικό της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής που να βεβαιώνει ότι δεν εκκρεμεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα αυτά.
Ο κάθε σύνδεσμος έχει υποχρέωση το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και του Ιουλίου κάθε έτους να υποβάλλει στη Γ.Γ.Α. ή σε άλλο εξουσιοδοτημένο όργανο της κεντρικής ή της περιφερειακής διοίκησης κατάλογο τυχόν νέων μελών, συνοδευόμενο με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο έγγραφα.

Κάθε αναγνωρισμένος σύνδεσμος δικαιούται να
λαμβάνει για τα μέλη του αριθμό εισιτηρίων της κατώτερης τιμής από τα αθλητικά σωματεία ή τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού καθορίζονται τα θέματα που αφορούν τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων οτους συνδέσμους και στα μέλη αυτών, οι υποχρεώσεις αυτών, καθώς και οι συνέπειες που συνεπάγεται η παράβαση των παραπάνω υποχρεώσεων».

Στην τελευταία παράγραφο βρίσκεται η απάντηση όλου του καρκινώματος, φυσικά με τις ευλογίες του κράτους. Οι σύνδεσμοι παίρνουν φθηνά εισιτήρια που σχεδόν πάντα είναι δωρεάν και τα κουμάντα των συλλόγων τα διανέμουν στους ενεργητικούς και φασαρτζήδες οπαδούς ή τα πωλούν φυσικά με το αζημίωτο.

Αν κάποιος γνωρίζει ότι εφαρμόσθηκε κάτι από τα παραπάνω ή ότι εφαρμόζεται ας θεωρήσει τον εαυτό του τυχερό που κέρδισε το τζόκερ. Αλλά μάλλον δεν υπάρχουν τυχεροί.

Υπάρχουν αρχές που κλείνουν τα μάτια και παράγοντες που τα ανέχονται. Υπάρχουν και κάτι αγρίμια που περιμένουν να νυχτώσει και να χορτάσουν από το αίμα αθώων ελαφιών που τόλμησαν να πιούν νερό σε ποτάμι γεμάτο δόκανα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια