Η αλήθεια για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας περί μη δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ. Του Δημήτρη (Μίμη) Ζάκη.

 


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας 14/02/2022 αποφάσισε ομόφωνα να μη μεταφερθεί στη Δυτική Μακεδονία, άρα και στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ αμίαντος και τοξικά απόβλητα από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό και να επιτραπεί η ενταφίαση μόνο των αποβλήτων αποκατάστασης του εργοστασίου (κτίρια πρώην ΜΑΒΕ).
Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση η οποία πάρθηκε μάλιστα ομόφωνα και η οποία βάζει επιτέλους φραγμό σε κάθε αυθαίρετο σχεδιασμό για δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ.


Αυθαίρετος σχεδιασμός γιατί ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες. Αυθαίρετος σχεδιασμός γιατί ποτέ δεν είχε γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σερβίων.
Πως φθάσαμε όμως σ’ αυτή την ιστορική απόφαση;

Πως ενημερώθηκε η κοινή γνώμη;

Πως ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής;
Σε επίπεδο περιφέρειας ο Γιώργος Χριστοφορίδης, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος, στις 30/06/2020 κατέθεσε επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με την οποία ζητούσε ενημέρωση σχετικά με την πρόταση του δημάρχου Σερβίων στη ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας περί δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ Ζιδανίου και τι σκόπευε ως περιφερειάρχης να πράξει.

Ο κύριος Χριστοφορίδης συνέχιζε στην επερώτησή του ενημερώνοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κυρίου Κωνσταντόπουλου και της κυρίας Σπυρίδου.

Αντιδράσεις και ερωτήσεις υπήρξαν και από άλλα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Στις 23/12/2020 με δημόσια ανακοίνωσή μου κατήγγειλα όλο αυτό τον αυθαίρετο σχεδιασμό για δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ, ο οποίος συντάχθηκε ερήμην μας και ο οποίος βρήκε ¨πρόθυμους¨ στη περιοχή μας μεταξύ των οποίων και τον κύριο Ελευθερίου.

Με την ίδια ανακοίνωση ενημέρωνα τους συνδημότες μου ότι πλέον δεν θα ανήκω στο συνδυασμό του κυρίου Ελευθερίου και ότι στο εξής θα λειτουργώ ως Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.

https://e-ptolemeos.gr/epistoli-anexartitopoiisis-toy-dimitri-zaki-apo-tin-parataxi-toy-dimarchoy-servion-christoy-eleytherioy-quot-oi-maskes-kapoion-tis-teleytaies-meres-epesan-quot/


Η Εφημερίδα των Συντακτών μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, στις 9/1/2021 έκανε εκτενές ρεπορτάζ μιλώντας για ¨Τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών που στοιχειώνει την Κοζάνη¨, με αναφορά στις παρεμβάσεις του κυρίου Χριστοφορίδη και στη δική μου δημόσια καταγγελία.

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/276106_i-teratogenesi-hytam-epikindynon-ylikon-stoiheionei-tin-kozani


Στις 11/01/2021 με αίτησή μου προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων ζητούσα έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη ψήφιση διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ και τους τρόπους κινητοποίησης και αντίδρασης σε όλο αυτό τον αυθαίρετο σχεδιασμό.

Την αίτηση για έκτακτη συνεδρίαση προσυπέγραψε σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου.


Μετά από δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις το Φεβρουάριο του 2021, ξεπερνώντας κάθε έννοια κωλυσιεργίας και μεθόδευσης στις τέσσερις τα ξημερώματα ακούστηκαν 20 βροντερά ΟΧΙ στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ, απέναντι στα επτά ¨υπό προϋποθέσεις όχι¨ της παράταξης του κυρίου Ελευθερίου.

Ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που αντιστάθηκαν κι απέρριψαν όλο αυτό τον αυθαίρετο σχεδιασμό.


Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις – καταγγελίες των τοπικών συμβουλίων της περιοχής Καμβουνίων τα οποία διαφωνούσαν με τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στη περιοχή.

Ήδη είχαν εκφρασθεί δημόσια έγκριτοι επιστήμονες κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ και για το μέγεθος της καταστροφής που επρόκειτο να συμβεί στα οικοσυστήματα της περιοχής και στο πλούτο της λίμνης Πολυφύτου.


Αυτοί ήταν φίλες και φίλοι οι πρωτεργάτες που ενημέρωσαν τη κοινή γνώμη.

Που αντιστάθηκαν στον αυθαίρετο σχεδιασμό της κεντρικής εξουσίας.

Που προστάτεψαν το φυσικό πλούτο της περιοχής.

Που υπερασπίστηκαν το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.

Που τίμησαν τη ψήφο των δημοτών.


Έτσι ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης.

Έτσι φθάσαμε στην ιστορική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Σέρβια 16/02/2022

Δημήτρης (Μίμης) Ζάκης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια