Κώστας Στόκκος διευθυντής ΜΕΘ Κοζάνης: “Πράγματα (πράγματα που δεν έγιναν) και θαύματα (αν γίνουν)





Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας υπάρχουν τεράστιες υγειονομικές ανάγκες λόγω της πανδημίας, για τις οποίες δεν επαρκεί το υγειονομικό προσωπικό με αποτέλεσμα την υποθεραπεία των ασθενών και την εκτόξευση της νοσηρότητας και της θνητότητας τους. Το γεγονός αυτό έχει αναδειχθεί ακόμα και σε επιστημονικά άρθρα (μελέτη Τσιόδρα) αλλά έχει καταγγελθεί σε κάθε τόνο και από συλλογικά όργανα νοσοκομειακών γιατρών αλλά και από νοσοκομειακούς γιατρούς κατά μόνας.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο Κοζάνης είναι δυστυχώς κατά πολύ χειρότερη από τον κακό μέσο όρο που υπάρχει στη χώρα μας. Μεγάλη ευθύνη γι αυτό δεν έχει μόνο η τρέχουσα βαριά υποστελέχωση, αλλά και οι αποφάσεις, τα λάθη και οι παραλείψεις που επί σειρά ετών διαπράττουν διοικητικά αλλά δυστυχώς και επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου μας.
Αποκορύφωμα της κατάστασης αυτής είναι πρόσφατες αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου οι οποίες είναι αντιεπιστημονικές και εκτός πραγματικότητας . Αποφάσεις συμβουλευτικού τύπου που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα αντιεπιστημονικό και εκτός πραγματικότητας.
Να σημειωθεί ότι οι 3 ιατροί της ΜΕΘ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και ξεπερνώντας κάθε έννοια ανθρώπινης αντοχής, καλύπτουν το δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ασθενών της ΜΕΘ, καλύπτουν τις διασωληνώσεις των ασθενών στο ΤΕΠ (αν και είναι αντικείμενο το οποίο διοικητικά και επιστημονικά δεν τους αντιστοιχεί, δεν ανήκει στο πεδίο της εξειδίκευσής τους και παρακωλύει το κύριο έργο τους) και παίζουν συμβουλευτικό ρόλο σε όλους τους βαρέως πάσχοντες (διασωληνωμένους και μη) ασθενείς του νοσοκομείου. Όλα αυτά κάνοντας 10 εφημερίες το μήνα ενώ πέραν των ημερών αυτών πολλές φορές αναγκαζόμαστε χωρίς να εφημερεύουμε, να έρθουμε απογεύματα και νύχτες στο νοσοκομείο, για να καλύψουμε όλες τις ανωτέρω ανάγκες.
Το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείο διαχρονικά έπαιρνε αποφάσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει η ΜΕΘ εδώ και χρόνια.. Δες τους απασχόλησε ποτέ το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία με 300.000 κατοίκους περίπου είχε μόνο ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ( Σήμερα 5 παλαιότερα και 7) πολύ μακριά από τον ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ μέσο όρο του 2012 , πριν την ΠΑΝΔΗΜΙΑ ( 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανα 100.000 κατοίκους), ενώ στην Γερμανία υπάρχουν 25 κρεβάτια ανά 100.000 κατοίκους
Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο ΚΟΖΑΝΗΣ καλύπτει 150.000 κατοίκους, διακόμιζε σχεδόν καθημερινά βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία επειδή δεν είχε ΜΕΘ ενώ θα μπορούσε να έχει ΜΕΘ, αφού υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις. Και όταν έγιναν οι πρώτες προσλήψεις και εν συνεχεία οι επόμενες το 2018 , για την ΜΕΘ όλοι σφύριζαν αδιάφορα που δεν είχε συσταθεί ακόμα ΜΕΘ μέχρι που έγινε τα τέλη του 2020 όταν οι γιατροί άρχισαν να φεύγουν από εδώ και από εκεί… Κάποιοι είχαν ήδη φύγει.
Δεν τους απασχόλησε ποτέ το γεγονός ότι εδώ και καιρό υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες του ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ με ότι αυτό συνεπάγεται , ούτε το γεγονός ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν αυτές με την επαναφορά μετακινημένου ιατρού του νοσοκομείου σε άλλο φορέα.
Και φτάσαμε σήμερα να έχουμε ανάγκη κρεβάτια ΜΕΘ , και να μην μπορούν να αναπτυχθούν πάνω από 3 επειδή η ΜΕΘ είναι σοβαρά υποστελεχωμένη και να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ με ότι αυτό συνεπάγεται .
Και δεν φτάνουν όλα αυτά , διαβάσαμε πρόσφατα και μια απάντηση της ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΓΚΑΓΚΑ προς την Βουλή ,ότι εχει μετακινηθεί αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο της ΕΔΕΣΣΑΣ και καλύπτει εφημερίες στο ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ… Όσο τον είδατε εσείς αυτόν τον αναισθησιολόγο άλλο τόσο και εμείς.. Ελπίζω να έχετε κρατήσει καμία φωτογραφία του εσείς που τον αναφέρετε διότι εμείς , ούτε που τον έχουμε δει από μακριά με τα κιάλια.. Είναι δυνατόν η υπουργός υγείας να έχει τόσο λάθος πληροφόρηση;
Δυστυχώς τα προβλήματα εις βάρος της δημόσιας υγείας θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Ποιος νοιάζεται τελικά για την ανθρώπινη ζωή όταν οι αρμόδιοι και τα αρμόδια όργανα ενός νοσοκομείου , επιστημονικό , διοικητικό συμβούλιο αντί να προσπαθεί να αναβαθμίσει το νοσοκομείο προς όφελος της δημόσιας υγείας , το πάει σιγά σιγά στα βράχια ..
Το κακό δεν ξεκίνησε τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί άραγε έγινε αυτό; Για να φτάσουμε σήμερα να λέμε ότι έχουμε ανάγκη ενός μόνο νοσοκομείου καινούριου που θα γίνει σε 5 με 10 χρόνια και να έχουμε δικαιολογία να κλείσουμε όλα τα άλλα ;
Eίναι άραγε το παιχνίδι στημένο; Kαι ποίοι το έστησαν και πότε;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια