Ο Γραμματέας Τοπικής Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης Παναγιώτης Αβραμίδης σχετικά με την επένδυση στο Δρέπανο






Το απόγευμα της Κυριακής παρευρέθηκα σε μια συνάντηση με τον βουλευτή της ΝΔ Αμανατίδη Γιώργο για το ζήτημα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό την τοπική κοινότητα Δρεπάνου, την παραχώρηση καλλιεργήσιμης έκτασης για επένδυση σε θερμοκήπια υδροπονίας και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενεργειας. Ο κ. Αμανατίδης ανέπτυξε το σχέδιο του επενδυτή με αριθμούς και στόχους.

Στην πορεία μετά τις τοποθετήσεις αγροτών της περιοχής και συγκεκριμένα του κ. Π. Αποστολίδη καταλάβαμε όλοι μας ότι το σχέδιο ήταν γραμμένο πρόχειρα, χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλοι φυσικά θέλουμε ανάπτυξη και επενδύσεις στην περιοχή μας, ναι, αλλά πρέπει να δούμε και τα κριτήρια. Ποιος είναι αυτός ο επενδυτής; Ποιο είναι το παρελθόν του; Ποιο το κόστος στην περιοχή μετά το πέρας της δραστηριότητας; Δημιουργούνται πολλά κενά και ασάφειες. Ο κ. Αμανατίδης καλώς έπραξε να μας αναλύσει το σχέδιο του επενδυτή και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, αλλά κατ’ εμέ για να καταλήξουμε αν μια επένδυση είναι ωφέλιμη πρέπει να συγκρίνουμε τα θετικά και τα αρνητικά της. 


Τα θετικά μας τα ανέλυσε ο κ. Αμανατίδης για τα αρνητικά όμως ούτε λόγος. Ας δούμε λοιπόν κάποια αρνητικά, το αγροτεμάχιο του ζευγαρολίβαδου είναι 450 στρέμματα έκταση τα οποία αυτή τη στιγμή καλλιεργούν 44 αγρότες του Δρεπάνου και στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι. Αυτοί οι νέοι έκαναν με τη σειρά τους ένα επαγγελματικό σχέδιο για την πορεία τους στον αγροτικό τομέα, με σχέδιο βελτίωσης, δανεισμό και επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό. 
Το επόμενο είναι τι αποτύπωμα θα αφήσει στην περιοχή μας η επένδυση αυτή μετά το πέρας της δραστηριότητάς της. Όπως βιώνουμε τα τελευταία χρόνια την κατάσταση με την ΔΕΗ, δηλαδή την καταστροφή των απαλλοτριωμένων εκτάσεων και την μη αποκατάσταση τους με συνέπεια τη συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής.
 Και τέλος ας δούμε το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, νιώθουμε ξένοι στον τόπο μας, χωρίς να μας υπολογίζει κανείς, ειδικά τη νέα γενιά που πήρε αυτή τη γενναία απόφαση να μείνει στο τόπο μας και να δραστηριοποιηθεί στον προβληματικό πρωτογενή τομέα της χώρας. Ξένοι λοιπόν στο σπίτι μας;;; Δεν δεχόμαστε να ορίζει το μέλλον μας ένας επενδυτής με δήθεν το πρόσχημα των θέσεων εργασίας και τη δήθεν ανάπτυξη της περιοχής.




Γραμματέας Τοπικής Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης Αβραμίδης Παναγιώτης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια