"Χτυπήματα" Ηλία Κάτανα στην Περιφερειακή αρχή



Αναρωτιέμαι πραγματικά αν σε αυτά τα δυόμιση και πλέον χρόνια ένας πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας είδε να αλλάζει κάτι πάνω στο θέμα της ανεργίας. Αν είδε κάτι συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σε σχέση με την αναβάθμιση των δομών για την καταπολέμηση της ανεργίας, ή αν είδε έστω μια πρόταση, ακόμη κι ένα σχέδιο.

Ως εκ τούτου, σήμερα, φυσικά και καταψηφίσαμε την πρόταση της Αντιπεριφέρειαρχη ΠΕ Κοζάνης κυρίας Δαδαμόγια ύψους 19.800,00 € ευρώ με τίτλο «Επιχειρηματικότητα και Δημιουργικές Δράσεις», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί μάλιστα με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διάρκειας 100 ωρών.

Η πρόταση λοιπόν αυτή στερείται κάθε πραγματικότητας αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή άλλα κίνητρα χρειάζονται οι επιχειρήσεις μας. Μία πρόταση επίσης που θα έπρεπε να κατατεθεί σύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, αφού πρώτα εντοπιστούν τα προβλήματα των επιχειρήσεών μας.

Μία πρόταση που θα έπρεπε να απευθύνεται πρωτίστως στα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους, στην Εστίαση και τα Γυμναστήρια έτσι ώστε από κοινού να κατατεθούν και οι προτάσεις. Αναρωτιέμαι επίσης γιατί το πρόγραμμα να μην υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, αφού κατέχει και την τεχνογνωσία με πολύ αξιόλογους καθηγητές.

Στο κάτω κάτω τέτοια προγράμματα υλοποιούνται κατά δεκάδες από την κεντρική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, βρίσκονται εκατοντάδες στο youtube και μάλιστα προσφέρονται και δωρεάν, οπότε ποιος και ο λόγος υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης από την Περιφέρεια;

Οι επιχειρήσεις μας αλλά και οι επιχειρηματίες μας, έχουν ανάγκη από οικονομική ενίσχυση και όχι από ένα γενικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σε άλλη χρονική στιγμή και με άλλα τα δεδομένα, φυσικά και θα υπερψηφίζαμε μια τέτοια πρόταση αλλά αυτό που ζητάμε να δούμε από την Περιφερειακή αρχή είναι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, αυτές δηλαδή που θα έχουν το χαρακτήρα της αποφυγής της εύκολης λύσης από το συρτάρι, άρα θα περιμέναμε να δούμε μία τεχνική προσέγγιση σε βάθος, δηλαδή συντονισμό όλων των υπηρεσιών και όλων των φορέων που εμπλέκονται, έτσι ώστε να βγει μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη δράση με τις ιδιαιτερότητες του επιχειρείν της Δυτικής Μακεδονίας.

Αν θέλει όμως η Περιφέρεια προλαβαίνει. Ακόμη και τώρα που η πρόταση είναι σε πρώιμη μορφή οφείλει να συναντηθεί με τα επιμελητήρια, με τους εμπορικούς συλλόγους, με τους κλάδους της εστίασης και των γυμναστηρίων και να ενσωματώσει στην υπάρχουσα πρόταση τις επισημάνσεις και τις θέσεις των φορέων.

Ηλίας Π. Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
π. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια