Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών μεταξύ άλλων στη Δεύτερη ημέρα των δράσεων της “Παρέμβασης” για τη Μικρά Ασία: Σήμερα διοργανώθηκε ημερίδα με τίτλο: «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή»




Η Παρέμβαση διοργανώνει μία τριήμερη δράση με τίτλο «Μικρασία: Ένας πολιτισμός μετακομίζει», με θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922. Σήμερα στο Κοβεντάρειο από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν


εισηγήσεις με αναφορά στην επίδραση του μακροχρόνιου ελληνικού πολιτισμού της Ιωνίας στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία. Εγινε ειδική αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο, στις αλλαγές που έφεραν οι πρόσφυγες σε όλους τους τομείς της ζωής, στα καινούρια ήθη και τις γνώσεις, τις δυσκολίες, την υποδοχή από τον ντόπιο πληθυσμό και την ενσωμάτωσή τους.




Η δράση ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου


«ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ»: Ο Φ. ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Π.Β.ΠΑΣΧΟΥ

Ώρα έναρξης: 11 π.μ.

Τόπος: Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Παρουσίαση του έργου του Φώτη Κόντογλου, αλλά και προσέγγισή του μέσα από τη γραφή του Δυτικομακεδόνα συγγραφέα και καθηγητή της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π. Β. Πάσχου.

Ομιλητές: Ολυμπία Τσικαρδάνη, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Ποιήτρια

Β. Π. Καραγιάννης, Συγγραφέας, Εκδότης Περιοδικού «Παρέμβαση»

Διαβάζει: Νίκος Κουρού, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Παρουσιάζει: Δήμητρα Καραγιάννη, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Εκδότρια

*Η είσοδος στους χώρους εκδηλώσεων επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης




Οι εκδηλώσεις τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης. Συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση οι φορείς: Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Σύνδεσμος Γραμμάτων & Τεχνών, Σύνδεσμος Φιλολόγων, Δήμος Εορδαίας, Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαϊδας, Ονειρόδραμα.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια