Παραμύθι για το μεθάνιο έγραψε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη

 


«Πουφ!!! Μεθάνιο», είναι ο τίτλος της παιδικής ιστορίας που έγραψε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, με στόχο να συζητήσουν τα παιδιά για την κλιματική κρίση, το ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα και τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν ένα αέριο του θερμοκηπίου, που ζεσταίνει τον πλανήτη και συμβάλει στην κλιματική αλλαγή, να μετατραπεί σε μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.

Η Μαρία Σπυράκη διαβάζει το παραμύθι της μαζί με το γνωστό youtuber PanoDent, Πάνο Ευταξία. Σε γλώσσα απλή και κατανοητή, αφηγείται, το ρόλο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα και τα βασικά σημεία της στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση του μεθανίου, όπως τα προσδιορίζει στην Έκθεση που υπογράφει εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Γεια σας, είμαι το μεθάνιο! Δεν με έχετε ακουστά να φανταστώ… Άλλωστε, ο σταρ της οικογένειας είναι το αδερφάκι μου, το διοξείδιο του άνθρακα». Σε άλλο σημείο του παραμυθιού γίνεται λόγος με απλό τρόπο για το ρόλο του μεθανίου… «Μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα υφαίνουμε μαζί μια κουβέρτα ζεστή και χνουδωτή και καλύπτουμε όλη τη γη. Ζεσταίνουμε τόσο τον πλανήτη μας που κοντεύει να σκάσει…»

Το μεθάνιο (CH4) που εκπέμπεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα, είναι το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται με απλά λόγια μέσα από το παραμύθι στα παιδιά. «Ξεπηδάω από τους αγωγούς φυσικού αερίου, που φέρνουν το καύσιμο στην Ευρώπη και τελικά στα σπίτια μας. Αν οι άνθρωποι καταφέρουν να με παρακολουθούν με όλα τα νέα τεχνολογικά μέσα, τα drones και τους δορυφόρους και να επισκευάζουν τις βλάβες, τότε θα σταματήσω να ζεσταίνω τον πλανήτη και θα είμαι χρήσιμο για να δίνω ενέργεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις». Και συνεχίζει το μεθάνιο: «Ξεπηδάω από το …πουφ των αγελάδων, από την κοπριά τους και από την κοπριά που αφήνουν τα γουρουνάκια. Αν οι άνθρωποι αλλάξουν τη διατροφή των ζώων που εκτρέφουν και συγκεντρώσουν την κοπριά τους, τότε με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορώ να γίνω βιομεθάνιο και να περάσω στο δίκτυο του φυσικού αερίου, θερμαίνοντας τα σπίτια, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις».

Παρότι οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο για το μεθάνιο, η επίδραση του στην υπερθέρμανση είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του διοξειδίου του άνθρακα σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών.

Η κ. Σπυράκη ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια εντατικά με το θέμα του μεθανίου και κατάφερε να συμβάλει ουσιαστικά σε μια εμβληματική νίκη. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ εισηγήθηκε την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων το μεθανίου, η οποία είχε ευρύτατη αποδοχή από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου. Με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην COP26 στη Γλασκώβη, ως προσκεκλημένη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ειδική συζήτηση στο πλαίσιο του Energy Day. Στη Γλασκώβη, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες 100 χώρες συνυπέγραψαν την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο.

«Μέχρι στιγμής χώρες που αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας έχουν υπογράψει την παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο με στόχο τη μείωση των εκπομπών του μεθανίου κατά 30% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2020. Με τη μείωση του μεθανίου θα μπορούσαμε να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία του πλανήτη έως του 2050. Δηλαδή, η μείωση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει ταχύτερη επίδραση στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις πλέον στρατηγικές αποδοτικές επιλογές για την ταχεία μείωση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας» τόνισε η κ. Σπυράκη.

Το παραμύθι «Πουφ!!! Μεθάνιο» διατίθεται δωρεάν και έχει ως βασικό στόχο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στα θέματα της κλιματικής κρίσης.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια