Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο πλευρό των συναδέλφων τους από την Κοζάνη για την υπόθεση του 'νέου καλλιτεχνικού διευθυντή



Με πρωτοφανή έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανάδειξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δη.Πε.Θε Κοζάνης, όχι μόνο διότι όπως ακουγόταν ο επιλεχθείς ήταν ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας καλλιτέχνης, αλλά ακόμη περισσότερο διότι βρίθουν εδώ και μία εβδομάδα οι καταγγελίες για την αδιαφάνεια και το διαβλητό της διαδικασίας επιλογής.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν σύμφωνα με το ν. 4479/2017, ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, προερχόμενο από το χώρο του θεάτρου, με αναγνωρισμένη προσφορά και επαγγελματική εργασία στο θέατρο. Ο καταστατικός σκοπός του Δη.Πε.Θε Κοζάνης συνίσταται στη συνεργασία με καταξιωμένο δυναμικό εκτός της περιοχής με σκοπό την ενίσχυση, αλλά και τον εμπλουτισμό της θεατρικής παραγωγής και καλλιτεχνικής παιδείας, στενή και συνεχή συνεργασία με Δη.Πε.Θε, κρατικά και ιδιωτικά θέατρα, στελέχωση και συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό.
Η επιλογή ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε με αξιολόγηση, αλλά με προκλητική αδιαφάνεια, καλώντας τους επαγγελματίες καλλιτέχνες σε έναν σικέ διαγωνισμό, που εξευτελίζει τους υποψηφίους, αλλά και το φορέα τον ίδιο. Η αξιολόγηση ήταν “εσωτερική”, όπως ανακοίνωσε το Δ.Σ. του Δη.Πε.Θε., δηλαδή πραγματοποιήθηκε στο μυαλό εκάστου συμβούλου και η επιλογή έγινε διά ψήφου, πραγμα βολικό διότι έτσι κανείς δεν μπορεί να ενημερωθεί για την αξιολόγηση, όπως είναι το σύννομο για ένα δημόσιο διαγωνισμό.
Η μικροπολιτική αυτή του Δ.Σ. του Δη.Πε.Θε έχει δημιουργήσει ενα κλίμα πόλωσης στην πόλη, όπου θα έπρεπε να υπάρχει αρμονική σχέση επαγγελματικού και ερασιτεχνικού θεάτρου, προς όφελος της πόλης. Το Δ.Σ. αντιμετώπιζοντας έναν καλλιτεχνικό φορέα ως κομματικό τσιφλίκι του αποδεικνύει την απουσία καλλιτεχνικής παιδείας του και την αδυναμία χάραξης πολιτιστικής πολιτικής, ωφέλιμης για τον τόπο. Και το αποδεικνύει απαξιώνοντας τους επαγγελματίες καλλιτέχνες, που το τιμούν θέτοντας υποψηφιότητα για την πόλη της Κοζάνης και καταθέτοντας προγραμματισμό. Λειτουργεί υπεράνω του νόμου και μας συστήνει ως προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους στον πολιτισμό ένα άνθρωπο που μπορεί να αγαπάει το θέατρο, αλλά δεν βιοπορίζεται από αυτό, δεν εκπαιδεύτηκε πάνω σε αυτό, δεν είναι επαγγελματίας και δεν μπορεί να χαράξει πολιτιστική πολιτική, καθως προέρχεται από το χώρο των επιχειρήσεων.
Αποτελεί μέλος μας ο επιλεχθείς, όπως αποτελεί κάθε άνθρωπος που αγαπά το θέατρο και οφείλουμε να προστατέψουμε τα ασφαλιστικά του δικαιώματα αφ’ής στιγμής ανέβει σε οποιαδήποτε σκηνή, αλλά αυτό δε συνεπάγεται από μόνο του έναν καλλιτέχνη υπεύθυνο για τη διαχείριση ενός πολιτστικού φορέα, διότι δεν αποτελεί αυτό κριτήριο για έναν επαγγελματία καλλιτέχνη.
Τα αποτελέσματα αυτής της προκλητικής διαδικασίας μας δήλωσαν για ακόμη μια φορά το ανοχύρωτο της δουλειάς μας.
Συνάδελφοι ηθοποιοί, ήρθε η ώρα, με αφορμή αυτή την λυπηρή συγκυρία, να σηκώσουμε τα μανίκια για την μεγάλη πληγή του κλάδου μας που ονομάζεται Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο.
Σε μια εποχή όπου η ανεργία μας ματώνει, το θέατρο και η καλλιτεχνική δημιουργία, στις ωραίες πόλεις μας, θα ήταν μια ανάσα ζωής και για εμάς, τους επαγγελματίες δημιουργούς, αλλά και για τις κοινότητες της περιφέρειας. Δεν είναι δυνατόν τα ΔΗ.ΠΕΘΕ. μας, να καταλήγουν πεδίο μάχης κομματικών συμφερόντων. Και μάλιστα όταν και η περιφέρεια δικαιούται ισάξιο πολιτιστικό στόχο και αποτέλεσμα με το κέντρο.
Τα χρόνια προβλήματα του κλάδου που μαστίζεται από την ανεργία είναι γνωστά και αδιάφορα για την ηγεσία του υπουργείου, η οποία σε περίπτωση που νομιμοποιήσει και δεχτεί αυτή την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, μας απαξιώνει για ακόμη μία φορά ως επαγγελματίες και συναινεί στην παράνομη αυτή πρακτική που καταλύει το κράτος δικαίου.
Καταγγέλουμε δημόσια την μεθοδευμένη αυτή διαδικασία επιλογής, που υπερβαίνει ακόμη και το νόμο.
Καλούμε το ΥΠΠΟ να πάρει θέση άμεσα σε σχέση με τις παράνομες πρακτικές του εποπτευομένου φορέα του, του οποίου την επιλογή θα εγκρίνει.
Καλούμε το ΥΠΠΟ να σταματήσει να νίπτει τας χείρας του και να απαρνείται την ευθύνη μετακυλιώντας τη στην αποκεντρωμένη διοίκηση,διότι ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο την περιφέρεια Αττικής.
Απαιτούμε να προσέλθει σε διάλογο για τα φλέγοντα ζητήματα των ΔΗΠΕΘΕ.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ με άμεση παρέμβαση από το ΥΠ.ΠΟ και την επαναπροκηρυξη του διαγωνισμού.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια