Π. Βρυζίδου_Ομιλία ως εισηγήτρια του Νσχ του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας» στην Ολομέλεια της Βουλής

 


Σήμερα έρχεται προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα τα πρώτα σαράντα τέσσερα άρθρα αναφέρονται στο Υπουργείο Υγείας και σε μία σειρά νόμων, στους οποίους ζητείται παράταση. Είναι νόμοι βάσει των οποίων έγινε η διαχείριση την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας.

→ Εδώ θέλω να αναφερθώ στο φαινόμενο της πανδημίας, ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έφερε σε δύσκολη θέση ισχυρές οικονομίες άλλων κρατών και πιο οργανωμένα συστήματα υγείας από τα δικά μας.

Ωστόσο, η χώρα μας, με πρόγραμμα, μεθοδικότητα και σοβαρότητα διαχειρίστηκε αυτήν την κατάσταση και όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, υπήρξε θετικό πρόσημο.

→ Κατ’ αρχήν αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ σε μεγάλο ποσοστό, σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Υπήρχε ανάγκη να γίνει αυτό, αλλά ανάγκη υπήρχε και στα προηγούμενα χρόνια και στην προηγούμενη Κυβέρνηση, όπου έχουμε καταγραφή περιστατικών που δεν μπορούσαν να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ ελλείψει κρεβατιών.

Αυτό, λοιπόν, το δύσκολο εγχείρημα σε γρήγορο χρονικό διάστημα οργανώθηκε, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς που είχαν ανάγκη, λόγω COVID-19, να βρεθούν σε αυτές τις κλίνες, καθώς επίσης και συνολικά όλους τους ασθενείς που βρίσκονταν σ’ αυτήν την κατάσταση.

→ Παράλληλα υπήρξε η πρόβλεψη και η πρόσληψη του ανάλογου προσωπικού για να οργανωθούν και να στελεχωθούν οι ΜΕΘ, καθώς επίσης και όλες οι υγειονομικές μονάδες.

Έτσι είχαμε την πρόσληψη συνολικά δεκαέξι χιλιάδων ατόμων μέσα σε αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, εκ των οποίων οι δώδεκα χιλιάδες ήταν νοσηλευτικό προσωπικό και επικουρικό προσωπικό και από τις άλλες τέσσερις χιλιάδες, οι δύο χιλιάδες ήταν μόνιμοι γιατροί και οι άλλες δύο χιλιάδες επικουρικοί.

Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικός για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να λειτουργήσουμε.

→ Σίγουρα, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, όμως, τα αποτελέσματα ήταν ευνοϊκά, ήταν θετικά.

→ Ακόμα υπήρξε ενημέρωση για τον εμβολιασμό και μια οργάνωση μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε με μεθοδικότητα και χωρίς να δημιουργείται δυσκολία, σύγχυση ή πανικός, να μπορεί το σύνολο των πολιτών, ανάλογα με τα διαθέσιμα ραντεβού, να δηλώνει την ημέρα που επιθυμεί να εμβολιαστεί και μάλιστα να του γίνεται και του ιδίου ενημέρωση ηλεκτρονικά, μέσα από το κινητό του, για το ποια μέρα και ποια ώρα είναι το ραντεβού του.

Αυτά τα βήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη χώρα μας και πρέπει να νιώθουμε περήφανοι γιατί σ’ αυτόν τον τομέα μπορέσαμε και συναγωνιστήκαμε πολλές οργανωμένες χώρες και μάλιστα κάποιες από αυτές τις ξεπεράσαμε και όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

→ Αυτές, λοιπόν, οι ευνοϊκές και οργανωμένες ρυθμίσεις, δεν σταμάτησαν μόνο σε αυτά που ανέφερα, αλλά παράλληλα

• Υπήρξε πρόβλεψη ενός δικτύου νοσηλευτών, οι οποίοι κατ’ οίκον μπορούσαν να πάρουν δείγματα για έλεγχο για κορονοϊό από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τα διαγνωστικά κέντρα.

• Υπήρξε δίκτυο γιατρών οι οποίοι στήριζαν τους ασθενείς οι οποίοι ήταν στα σπίτια τους.

• Υπήρξε πρόβλεψη για εμβολιασμό κατ’ οίκον στους ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι ή ασθενείς και δεν μπορούν να πάνε σε εμβολιαστικά κέντρα και

• Παράλληλα έγινε μία σειρά προσλήψεων νοσηλευτών και γιατρών.

→ Σε αυτές, λοιπόν, τις ρυθμίσεις δίνεται παράταση.

• Δίνεται παράταση στο σύνολο των συμβάσεων των γιατρών οι οποίοι δουλεύουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και γίνονται γρήγορες οι διαδικασίες, έτσι ώστε αυτοί που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία να μπορούν άμεσα να προσληφθούν.

• Επίσης, δίνεται παράταση της δυνατότητας πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, νοσηλευτών, διοικητικών και γενικότερα όλων των ειδικοτήτων στήριξης των μονάδων υγείας, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστεί αυτή η λειτουργία και το έργο.

• Ακόμα, δίνεται παράταση στο δίκτυο των νοσηλευτών,

• Μπαίνει όριο, όσον αφορά αυτά που πρέπει να πληρώνει ο καθένας που θα πάει σε ιατρείο και επιλέγει να εμβολιαστεί σε αυτό, που είναι για το κάθε εμβόλιο 10 ευρώ και αν ο γιατρός κληθεί στο σπίτι είναι 50 ευρώ στο μονοδοσικό εμβόλιο και 30 ευρώ στις περισσότερες δόσεις και αυτά καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας.

• Όλες αυτές οι ρυθμίσεις είναι αναγκαίο να γίνουν.

→ Αναρωτήθηκαν συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης γιατί να δίνονται αυτές οι παρατάσεις και να μην γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού συνολικά.

• Η απάντηση είναι για τους ίδιους λόγους που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα, όταν υπήρξαν κυβέρνηση, γιατί παρότι υπήρχαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι οικονομικές υπήρξαν και άγονες προκηρύξεις και γενικότερα διαχρονικά είχαμε ελλείψεις προσωπικού κυρίως στην περιφέρεια.

• Στο γιατί δίνονται τρεις μήνες και όχι περισσότερο και πάλι η απάντηση είναι ότι σε κάθε νούμερο μηνών παράτασης μπορεί κάποιος να αντιπαραβάλει ένα άλλο νούμερο και να πει έξι μήνες ή οκτώ μήνες.

• Αυτό το οργανωμένο σχέδιο το οποίο λειτούργησε μέχρι τώρα με ακρίβεια και διασφαλίστηκαν, όχι μόνον οι γιατροί και οι νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και η φύλαξη και η καθαριότητα και η σίτιση και ο εμβολιασμός και ο έλεγχος και η παρακολούθηση ασθενών στα σπίτια και ο εμβολιασμός στα σπίτια, κρίνει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή απαιτούνται τρεις μήνες, διότι η κατάσταση είναι δυναμική, επαναξιολογείται και βέβαια αν χρειαστεί μερικώς ή ολικώς μπορεί να δοθεί παράταση.

• Παράλληλα, δίνεται παράταση της υποχρέωσης να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό του εμβολίου ή της νόσησης για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

→ Επιπλέον, στο νομοσχέδιο έχουμε και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων οι οποίες είναι καθοριστικές για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων.

• Θα αναφερθώ στις φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες αφορούν τους πολίτες στην Κρήτη οι οποίοι έχουν πληγεί από τον σεισμό, τα ακίνητά τους έχουν βρεθεί σε κατάσταση είτε κατάρρευσης, είτε μερικών ζημιών. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα τρία επόμενα χρόνια. Είναι μια πολύ ευνοϊκή ρύθμιση.

Βέβαια ακούστηκε από συναδέλφους ότι θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να ακουμπήσουμε στους πολίτες που το έχουν ανάγκη, όπως είναι οι σεισμόπληκτοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτήν την πρώτη και πολύ σημαντική ευνοϊκή ρύθμιση δεν θα πρέπει να την ψηφίσουμε προκειμένου να ωφεληθούν από αυτό το εγχείρημα.

• Επίσης, δίνεται η δυνατότητα μειωμένων τελών κυκλοφορίας στα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία έχουν πληγεί αυτό το διάστημα. Είναι μία επίσης ευνοϊκή ρύθμιση και γι’ αυτούς.

• Ακόμα διατηρείται το ποσοστό του υπερμειωμένου ΦΠΑ μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου και πάλι να στηριχτούν οικονομικά συγκεκριμένες μερίδες πολιτών και συγκεκριμένα επαγγέλματα.

→ Έχουμε επίσης ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

• Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στην παράταση που δίνεται στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στη φύλαξη.

Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική παρέμβαση, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι που περιμένουν την επόμενη μέρα να δουν από εμάς, ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται και παράλληλα θα εξυπηρετούνται και τα Υπουργεία.

Εδώ βέβαια θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι υπήρξε εκπρόσωπος κόμματος, ο οποίος δεν στηρίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων, αλλά εισηγείται με τροπολογία να συνεχίσουν να εργάζονται οι συμβασιούχοι.

• Εμείς σαφέστατα είμαστε υπέρ της διασφάλισης της εργασίας και ήδη με τους νόμους αυτούς που φέρνουμε, το αποδεικνύουμε και οπωσδήποτε κάθε άλλη περίπτωση εξετάζεται. Βέβαια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, γιατί ξέρετε ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα βούλησης, αλλά είναι και θέμα μιας γενικότερης οργάνωσης, συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων, έτσι ώστε να προκύψει το ενθαρρυντικό βήμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

→ Επιπρόσθετα, θέλω να αναφερθώ στα πολύ σημαντικά άρθρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αναφέρονται κατ’ αρχάς

• στα δάση και στις διαχειριστικές μελέτες που απαιτείται να γίνουν, έτσι ώστε οργανωμένα να μπορέσουν να προστατευτούν, να καθαριστούν και να μην κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές και από όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες, οι οποίες κατά καιρούς έχουν προκύψει.

Η περιοχή μας και ο τόπος μας, στο πλαίσιο του τουρισμού, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, επενδύει στα δάση μας.

Έχουμε υποστεί τεράστιες ζημιές κατά την περίοδο των πυρκαγιών.

Όμως δεν αρκεί ένα οργανωμένο σχέδιο όταν προκύψουν οι πυρκαγιές. Χρειάζεται πρόβλεψη, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μην βρεθούμε σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.

→ Επίσης σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις που γίνονται σχετικά με τη ΔΕΗ.

• Δίνεται παράταση λειτουργίας των σταθμών που έχουν προσωρινή άδεια, μέχρι το τέλος του 2023.

• Δίνεται η δυνατότητα για έναν χρόνο ακόμη να μπορεί να συνεργάζεται η ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ έναντι αμοιβής, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες που δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή να τις έχει με άλλο τρόπο από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό ο ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε απρόσκοπτα να προχωρήσει τη λειτουργία του.

→ Επιπλέον πρέπει να αναφερθούμε και στις ενεργειακές κοινότητες οι οποίες παίρνουν παράταση μέχρι το τέλος του Ιουνίου για τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

• Να επισημάνω για την περιοχή του Νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας την ευνοϊκή ρύθμιση με την οποία δίνεται παράταση για την καταβολή προτάσεων στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τέλος Ιουνίου, για τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και γενικότερα για όσους επιθυμούν να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία και παίρνουν παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της απαλλαγής από την ανταγωνιστική διαδικασία των 18 MW, η οποία βέβαια δεν ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις, όπου η καταληκτική ημερομηνία είναι τέλος Ιουνίου.

→ Πολύ σημαντικές ρυθμίσεις έχουμε και όσον αφορά σε θέματα του Υπουργείου Παιδείας.

• Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν από μία ψηφιακή τράπεζα, βιβλία τα οποία θα προεπιλεγούν μετά από εξέταση από ειδική επιτροπή. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να επιλέξει το βιβλίο που θα διδάξει και παράλληλα να επιλέξει και τμήματα που θα χρειαστεί από τα υπόλοιπα βιβλία της συγκεκριμένης τράπεζας.

• Για μας η μεγάλη επένδυση είναι η εκπαίδευση. Έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες και πρέπει να απελευθερώσουμε τα στεγανά και να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να έχουν σφαιρική ενημέρωση, να δώσουμε πρωτοβουλία στους εκπαιδευτικούς, αυτά που γνωρίζουν και αυτά που θέλουν, να μπορούν να τα προσφέρουν, γιατί η αναβαθμισμένη παιδεία είναι η εγγύηση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

          → Ακόμη έχουμε σημαντικές ρυθμίσεις για θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού.

• Λαμβάνεται μέριμνα για τις συναυλίες οι οποίες έχουν ακυρωθεί κατά την περίοδο του κορωνοϊού. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που προέκυψε και δίνεται η δυνατότητα, βάσει του νόμου να μπορούν να δώσουν πιστωτικά εισιτήρια για ένα επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να λειτουργήσουν, αλλά και να μην υπάρχει ζημία για τους πολίτες, λόγω της ακύρωσης του θεάματος το οποίο έχουν αποφασίσει να παρακολουθήσουν.

• Και παράλληλα μεταφέρονται τα συμβόλαια της ενοικίασης μέχρι το τέλος του 2023 χωρίς μεταβολή, έτσι ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν στο νέο περιβάλλον και στις νέες δυνατότητες που δίνονται στο διάστημα αυτό.

• Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε προϊόντα τα οποία έχουν κατασχεθεί να προσφερθούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να αξιοποιηθούν, διότι κάποια από αυτά πραγματικά τα έχουμε ανάγκη και είναι σημαντικό να τα κάνουμε χρήση και να μην τα στερηθούμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

→ Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, μαζί με όλους τους νόμους τους οποίους φέρνει προς ψήφιση, είναι ένα πολύ οργανωμένο νομοσχέδιο, δεν έχει να κάνει με προχειρότητα ή με οτιδήποτε άλλο έχει ακουστεί, διότι είναι παρατάσεις νόμων οι οποίοι δουλεύτηκαν με πάρα πολλή προσοχή και ο ένας συμπληρώνοντας στον άλλον, συνέβαλαν σε ένα συνολικό και οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την αντιμετώπιση δυσμενών συνθηκών, για τη βοήθεια στον τομέα της οικονομίας και για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα μπροστά.

→ Όλα αυτά τα οποία μέχρι τώρα οργανώθηκαν και η φροντίδα που γίνεται για την ελάφρυνση των πολιτών, τη συνέχιση των εργαζομένων και την καλύτερη οργάνωση των υγειονομικών δομών μαρτυρούν ότι πρέπει να συστρατευτούμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια.

→ Σε δύσκολες καταστάσεις και δύσκολες συνθήκες η συστράτευση παίζει πολλαπλούς ρόλους.

→ Εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και εφόσον νοιαζόμαστε γι’ αυτούς και θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία τους και τη ζωή τους αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη σε κοινές αποφάσεις σε κάποιους τομείς, έτσι ώστε και αυτοί να μπορούν να τους ακολουθήσουν για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια