Να λέμε, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, ανοιχτόκαρδα και με χαρά: Καλά Χριστούγεννα! – Επιλογές από την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου για τα Χριστούγεννα 2021



Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα:

Στις ευχές των ημερών αυτών, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, να λέμε (με εγνωσμένη πίστη και ανατεταμένη παρρησία, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, ανοιχτόκαρδα και με χαρά): ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Τι πιο όμορφο και πιο ελπιδοφόρο;

Την ειρήνη, τη χαρά και την ευδοκία ανάμεσα στους ανθρώπους (και μέσα στις ψυχές μας) φέρνει το ασύλληπτο στη διάνοιά μας γεγονός της Ενσάρκωσης του Θεού, της Γέννησης του Χριστού, στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στα χρόνια του Βασιλιά Ηρώδη, από Παρθένο Γυναίκα, τη Θεοτόκο Μαρία.

Οπότε, χαιρόμαστε και πανηγυρίζομε μαζί με τον ιερό Υμνογράφο, όπως μας καλεί:

“Προεορτάσωμεν λαοί, Χριστού τα Γενέθλια” (Στιχηρό Ιδιόμελο. 20ης Δεκ.).

Ο λόγος του πανηγυρισμού είναι καταφανής: “Ότι έρχεται Χριστός, ίνα σώση ον έπλασεν άνθρωπον, ως φιλάνθρωπος” (Και νυν, Αποστίχων Εσπερινού 20ης Δεκ.).

Συνοδά με την πρόσκληση του ιερού Υμνωδού, έρχεται να μας ενισχύσει ο ποιμαντορικός λόγος και οι ευχές του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, του Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου:

“Ο Χριστός έρχεται για να επανασυνδέσει τον άνθρωπο με τον Δημιουργό του, που είναι ο Τριαδικός Θεός. … Αυτήν την Αγία και Σωτήριο κάθοδο του Θεού στην γη εορτάζομεν. … Αυτή η αγία κάθοδος είναι η Σάρκωσις του Θεού Λόγου, του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος. Γεννάται εκ της Παρθένου Μαρίας, σε γνωστόν χρόνον ιστορικά, και σε συγκεκριμένον τόπον, εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Η Γέννηση του Χριστού είναι έκφραση της αγάπης του Θεού για την κορωνίδα της δημιουργίας Του, τον άνθρωπον! Όπως έψαλαν οι Άγγελοι την νύκτα της Γεννήσεως του Θείου Βρέφους στην Βηθλεέμ. ‘’Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία’’, δηλαδή ‘’ήρθε επάνω στην Γη και ανάμεσά μας η πηγή της ΕΙΡΗΝΗΣ’’. … Αδέλφια μου και παιδιά μου Πνευματικά και ηγαπημένα, Σας εύχομαι να εορτάσετε τα Χριστούγεννα Οικογενειακά με Χριστόν, με ταπείνωσιν και Ελπίδα. Ο πνευματικός Σας Πατέρας, ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης Σας. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος”. (Ποιμαντορική Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2021).

Καλά Χριστούγεννα, παίδες!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια