Ηλίας Κάτανας: "ΔΕΗ και απολιγνιτοποίηση λοιπόν, δεν είναι μόνο μετοχές, δεν είναι μόνο αόριστα σχέδια «δίκαιης» μετάβασης με αμφίβολες μελλοντικές επενδύσεις"
Όλοι γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια τι σήμαινε η ΔΕΗ για την περιοχή μας και όλοι σιγά σιγά θα αρχίσουμε από εδώ και πέρα να συνειδητοποιούμε τι σημαίνει βίαιη απολιγνιτοποίηση και κλείσιμο των εργοστασίων. Και λέω στην αρχή, σήμαινε, γιατί κάποιοι με τις αποφάσεις τους οδηγούν την περιοχή σε αδιέξοδα με άσχημα αποτελέσματα.
ΔΕΗ και απολιγνιτοποίηση λοιπόν, δεν είναι μόνο μετοχές, δεν είναι μόνο αόριστα σχέδια «δίκαιης» μετάβασης με αμφίβολες μελλοντικές επενδύσεις. Δεν είναι επίσης οι σημερινές κλειστές «επιτυχημένες» συσκέψεις με τις διάφορες ίδιες πιασάρικες λέξεις που ακούγονται συνεχώς σε ανάλογες συναντήσεις όπως για παράδειγμα: «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μετάβαση σε νέα εποχή» κτλ.
Με λίγα λόγια και απλές κουβέντες, «ΔΕΗ» όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή μας είναι ο οικογενειάρχης συνταξιούχος, ο τεχνίτης, ο μισθωτός, ο 8μηνίτης, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο άνεργος που βρίσκει δουλειά στα καταστήματα της πόλης, ο μικροεπιχειρηματίας, η γεμάτη καφετέρια, το ''ζωντανό'' ταβερνάκι, το σούπερ μάρκετ, η τοπική αγορά, οι τοπικές επιχειρήσεις, τα δικά μας καταστήματα, η ίδια μας η ζωή. Η ίδια μας η τοπική οικονομία.
Αυτή ήταν η ΔΕΗ στον τόπο μας προσφέροντας τα μέγιστα.
Πρωτίστως ως γιος συνταξιούχου υπαλλήλου της ΔΕΗ και κατόπιν ως αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχω να πω πως η ζωή και το μέλλον της ΔΕΗ δεν χαρίζεται αλλά ούτε και μετοχοποιείται. Η απολιγνιτοποίηση και τα διάφορα σχέδια μετάβασης θα πρέπει να αναφέρονται στην ίδια την κοινωνία αλλά με όρους κοινωνίας. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με συνέπειες για το μέλλον τραγικές.
Οι συσκέψεις και οι ασφαλείς επισκέψεις είναι πάντοτε «επιτυχημένες» πασπαλισμένες μάλιστα με φανταχτερά λόγια και αποθεωτικά δελτία τύπου. Έξω από τις αίθουσες όμως αποτυπώνεται πάντοτε η σκληρή πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που θα είναι διαφορετική, θα είναι σκληρή και θα την νιώσουμε όλοι στο πετσί μας από το 23 και μετά σε συνδυασμό μάλιστα και με όσα συμβαίνουν την τελευταία διετία και με την πανδημία στην περιοχή μας.
Ηλίας Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
π. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια