Στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας για την «Εκδήλωση 30 Χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον», ο Γιώργος Αμανατίδης





Στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας για την «Εκδήλωση 30 Χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον», παρευρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ ΠΕ Κοζάνης, ο Γιώργος Αμανατίδης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

“Ήταν τιμή για μένα η Πρόσκληση που δέχθηκα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη να παρευρεθώ στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας για την «Εκδήλωση 30 Χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον». Η Εκδήλωση διοργανώθηκε στο διάστημα 26 – 28/11/2021 με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο LEADER και την υποστήριξη της ΟΑΣΕ ΑΕ.

Εκεί συνάντησα φίλους και συνοδοιπόρους που για 30 χρόνια συνυπήρξαμε, συνεργαστήκαμε, βάλαμε στόχους και νιώσαμε την χαρά της δημιουργίας και της επιτυχίας.

Συνεργάτες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), φίλοι και συνάδελφοι από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες/ Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) και η αυτονόητη συγκίνηση, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που εξέπεμπε συναίσθημα και ικανοποίηση.

Η παρουσία στην Εκδήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου καθώς και οι αναφορές τους στις Αναπτυξιακές Εταιρείες και στο πρόγραμμα LEADER, αποτυπώνουν την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης για μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου δηλαδή της Ελληνικής υπαίθρου.

Αυτή η βούληση αποτυπώθηκε και στην ομιλία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη καθώς και στις ειδικές παρουσιάσεις στελεχών του για την πολιτική του Υπουργείου.

Και βέβαια, συνέβαλε σημαντικά και το περιβάλλον που δημιούργησε ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας.

Ακολουθούν μερικά σημεία της ομιλίας μου:

«Το ταξίδι για το LEADER ξεκίνησε με συνεπιβάτες ανθρώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).

Συγκλίναμε στο ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί διαδικασία περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και η προσπάθεια θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνολικό σχεδιασμό και συμπληρωματικότητα των πόρων.

Όταν ξεκινήσαμε η έννοια της διαβούλευσης, δηλαδή της από κοινού συνεργασίας με στόχους, αποτελούσε καινοτομία από μόνη της.

Διαγνώσαμε την ανάγκη διάχυσης των εμπειριών και των καλών πρακτικών προς όφελος των περιοχών και της εξωστρέφειας.

Από νωρίς αντιληφθήκαμε ότι οι μηχανισμοί και οι δομές είναι χρήσιμα εργαλεία, όταν το αποτέλεσμα των ενεργειών τους φθάνει στο κατώτερο δυνατό επίπεδο και γίνεται κτήμα των πολλών.

Η άποψή μας ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν όλους τους πολίτες αποτυπώθηκε στην ευρεία δημοσιοποίηση και επιτόπου ενημέρωση των ανθρώπων της υπαίθρου, στον τόπο που ζουν και εργάζονται.

Αναπτύξαμε αυτό που ονομάζω «δημιουργική αλληλεγγύη» και απελευθερώσαμε την «δημιουργική φαντασία μας».

Το μοντέλο αυτό πέτυχε και οδήγησε στην αύξηση των πόρων και στην υιοθέτησή του σαν στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης.

Τελικά συνέβαλε στην απελευθέρωση της δυναμικής των ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και των δομών που τη στηρίζουν, δηλαδή των Αναπτυξιακών Εταιρειών που έχουν τον ρόλο των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).

Από την αρχή θέσαμε στο προσκήνιο τις περιοχές και αναγνωρίσαμε τις ΟΤΔ ως εργαλεία για την προώθηση των συμφερόντων των περιοχών μας.

Απλώσαμε ένα Δίκτυο ΟΤΔ με τοπική παρουσία και διεπιστημονική προσέγγιση, δημιουργήσαμε το Ελληνικό Δίκτυο LEADER που το μετεξελίξαμε σε Δίκτυο Φορέων Αγροτικής Ανάπτυξης – Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Έννοιες όπως η δικτύωση, η καινοτομία, η προστιθέμενη αξία, ο ολιστικός σχεδιασμός, τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας (ΤΣΠ), η ανταγωνιστικότητα, εντάχθηκαν από την αρχή στο φρασεολόγιό μας και αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

Έχουμε το κατάλληλο μείγμα της νίκης για το μέλλον.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ως παραγωγός ανάπτυξης.

Την αυτοδιοίκηση που βελτιώνει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Τις Αναπτυξιακές Εταιρείες, τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς πλέον, ως επιταχυντές της ανάπτυξης.

Ένα εθνικό περιβάλλον φιλικό στην ανάπτυξη και συμπαραστάτη στην επιχειρηματικότητα.

Μία Κυβέρνηση που θέτει στόχους ισχύει τους αξιολογούν θετικά.

Ας τα αξιοποιήσουμε για το καλό των περιοχών μας - της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.»




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια